9.77 млн. евро за българските земеделци, пострадали от украинския внос

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:46 / 26.06.2023
418
Днес държавите членки на ЕС одобриха представения на 3 май пакет за подпомагане на земеделските стопани в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия в размер на 100 милиона евро, съобщиха от ЕК.

От тях за България ще бъдат отпуснати 9.77 млн. евро, за Унгария 15.93 млн., за Полша 39.33 млн. евро, за Румъния 29,73 млн. евро и за Словакия 5,24 млн. евро. Земеделските стопани от тези пет държави членки са изправени пред проблеми, свързани с логистичните затруднения вследствие на големия внос на някои селскостопански стоки от Украйна.

Плащанията за подпомагане следва да бъдат извършени до 31 декември 2023 г. Обхванатите държави членки ще трябва да уведомят Комисията за подробностите по изпълнението на мерките, по-специално критериите, използвани за изчисляване на помощта, планираното въздействие на мярката, нейната оценка и предприетите действия за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

Освен това Европейската комисия предложи да се мобилизира допълнително финансиране от фондовете на ЕС за земеделските стопани, засегнати от неблагоприятни климатични явления, високи разходи за суровини и разнообразни въпроси, свързани с пазара и търговията. Новият пакет за подкрепа ще се състои от 330 милиона евро за 22 държави членки - Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Австрия, Португалия, Словения, Финландия и Швеция.

Мярката ще бъде гласувана от държавите членки на следващо заседание на Комитета за общата организация на селскостопанските пазари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Голяма банка предупреди своите клиенти
Министър Кондева с важна новина за изграждането на Национална дет...
Голям български производител придоби 100% от акциите на италианск...
Лоша новина за всички пенсионери!
Ергенът Евгени със специална роля в "Бригада нов дом"
Колко трябва да е голямата награда в "Стани богат", ако се индекс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).