Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Абитуриент е вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ
Автор: Екип Burgas24.bg 12:17 / 17.05.2023Коментари (0)424
© БНТ
Едно изключително умно и талантливо момче сбъдва мечтите си. Самуил Николов завършва Природо-математическата гимназия във Велико Търново и заминава да учи космонавтика и аеронавтика в един от най-престижните университети в света.

Самуил започнал да мечтае за Космоса и звездите още в 4-ти клас, но решението да учи космонавтика дошло няколко години по-късно, когато станал най-малкият стипендиант на НАСА от България.

"Бях най-малкият стипендиант на НАСА от България 2015 година, за да отида на базата им в Измир, където бях на едноседмично обучение и това беше преломния момент, в който реших, че това е, с което искам да се занимавам. Решаващият момент може би беше когато бях избран за астронавт №1 в совалката, което ще рече, че трябваше да се кача в истинска летяла совалка и да извърша няколко задачи, които астронавтите трябва да свършат", каза Самуил Николов.

По пътя към преследването на тази голяма мечта, Самуил влага огромен труд и усилия, за да развива непрекъснато себе си. Той е пълен отличник, програмист, владее съвършено английски език, има редица спортни постижения, а в свободното си време се занимава с музика. Най-много време обаче отделя на Космоса.

От няколко години работи съвместно с НАСА, "Спейс Екс" и Международната космическа станция по създаването на уеб платформа, в която комбинира най-актуалната информация от извършените космически изследвания. Трудът и знанията, положени от Самуил не остават незабелязани от световната космическа общност. Така в началото на тази година кандидатства в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл".

"САЩ ме привлече най-вече заради много силната си космическа програма, такива неща не могат за жалост да се учат в Източна Европа и като цяло в Европа, тъй като трябва държавата да има достатъчно финанси и инфраструктура, за да разполага с полеви и практически занимания за учениците. Америка е единственият вариант за международен ученик да получи каквато и да е стипендия за такова образование и да бъде приет в такова заведение", разказа Самуил, цитиран от БНТ. 

Въпреки че, заради изключителните му постижения, университетът отпуска най-високата стипендия на момчето, тя няма да покрие покрие таксата за обучение от 65 000 долара годишно. Затова родителите му търсят начин да съберат непосилната за тях сума. А според тях всяко дете има талант и ролята на семейството е да го открие навреме и да научи детето да се труди и да вярва в себе си.

"Важно е детето да има някакви интереси, да успееш да намериш това, което го вълнува, да го побутнеш от една страна, от другата страна и то да си поеме пътя", казва майката на Самуил.

"Въпросът е, че трябва да се намери златната среда. Както в един негов любим филм, Силвестър Сталоун казва: Не е важно животът колко силно те удря, а колко бързо ще се върнеш", казва бащата на Самуил.

Самуил мечтае един ден България да възстанови своята космическа агенция и нейната слава и вярва, че това е напълно възможно:

"Според има достатъчно кадърни хора и мотивирани, ако се съберем достатъчно завършени кадри, да се върнем тук, да възстановим космическата агенция и нейната слава, способни сме. Живея с мотото, че небето не е лимита. Всеки, който гледа към звездите ще надскочи това към което се стреми."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: