Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат: Българският закон предполага концентрация на родителската власт в един от двамата родители
Автор: Георги Иванов 12:14 / 31.01.2024Коментари (0)607
© Фокус
Най-често насилието от жена към мъж е психо-емоционално и в много случаи е свързано с ограничаване контакта с детето. Става дума за родителско отчуждение. В случая с убития Пейо Пеев, за чиято загуба са обвинени съпругата и тъщата му, можем да говорим за авторитаризиране на родителските права от женска страна. Това каза адвокат Йорданка Бекирска в “Денят на Фокус" по радио “Фокус".

“Насилието има много форми - физическото е много разпознаваемо, но емоционалното и психическото са не по-малко опасни. Много хора заключват партньора си и го оставят сам вкъщи – държат го в своеобразен затвор, което също е форма на насилие. Жените също упражняват такова насилие. Те по-рядко проявяват физическа агресия, но това не означава, че такива случаи няма – мъжете остават с белези от нокти, зъби, такива медицински досиета чета в практиката си", разказа адв. Бекирска.

Българският закон предполага концентрация на родителската власт в един от двамата родители. При раздяла родителските права се присъждат на онзи, за когото правосъдието прецени, че е по-пригоден да бъде родител. В 90% от случаите това е майката – това се възприема априори, отчете юристът. Размяната на съдебни книжа изисква един да докаже, че е по-пригоден от другия. Разпитват се свидетели, правят се експертизи. Двете тези винаги са в противовес и който спечели делото, използва властта си чрез детето. Майката и бащата започват да придърпват детето всеки към себе си. Обиди, псувни, унизяване от жената към мъжа са част от процеса много често, за съжаление. Много често делата за домашно насилие предшестват тези за развод, подчерта адв. Бекирска.

“Емоционалното насилие върху мъжете чрез децата предполага отчуждение. Един от родителите привлича детето и онзи, който няма родителските права, е само на уведомителен режим - той не участва във вземането на решения за живота на детето си", даде подробности по темата събеседникът.

“Когато жена е жертвата, реагираме по един начин, когато в центъра е мъж, реакцията на обществото е друга. Бащата има нужда от пълноценни отношения с детето – ефективно, пълно, адекватно участие в ежедневието му. Да имаш време с детето си само в присъствието на майката не е пълноценно участие – това е случаят на убития. Имало е червени лампи в поведението на майката. Двамата бащи в казуса “Пеев" в края видяха, че са изолирани от децата си, повтаря се един и същи мотив в живота на майката като поведение", отчете Бекирска.

Мъже, които не са успели да заемат равна позиция с майката в семейния живот, са бащи, от които нищо не зависи. Деца, които не се отглеждат с двамата родители, изпитват липси и това трябва да се компенсира. Липсите се отразяват и в живота на детето, когато то порасне, поясни адвокатът.

“Дори да се докаже на първа инстанция, че биологичният баща е този, който твърди г-н Минков, процесът ще се разплете една на трета инстанция – ще минат години в тази съдебна сага, които са години от живота на двете деца", подчерта юристът.

“В памет на загиналия се повдигат важни въпроси. Държавата реагира адекватно – вчера се проведе кръгла маса в НС за насилието в родителските отношения", каза събеседникът. Адв. Бекирска е участник в срещата и разказа подробности от нея. “Всеки от нас е бил свидетел на поне един подобен конфликт в близкото си обкръжение. В срещата участваха Министерство на труда и социалната политика, Министерство на правосъдието, Държавна агенция за закрила на детето и пр. Вижда се, че и различни политически сили се ангажират с темата. Има желание за диалог и от страна на неправителствения сектор", отчете Бекирска.

В резултат на трагичния инцидент обръщаме внимание на борбата на един баща да участва в живота на детето си. Тази тема трябва най-сетне да получи нужното внимание в обществото ни, смята адв. Бекирска.



Още по темата: общо новини по темата: 48
02.05.2024 »
02.05.2024 »
30.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: