Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Харизанов: Не би трябвало правото на свободна стопанска инициатива да бъде зависимо от банката
Автор: Йоланда Пелова 19:57 / 27.03.2023Коментари (0)848
©
Нашата Конституция гарантира правото на свободна стопанска инициатива. Това каза в предаването "Фокус, България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" адвокат Явор Харизанов. "А това значи, че всеки, който иска да стане търговец или да започне да се занимава със стопанска дейност, би трябвало да има тази възможност. В един момент се оказва, че тази инициатива може да се възпрепятства поради факта, че банките могат да откажат съдействие при откриване на набирателната сметка, която е нужна за регистрацията на търговеца. Става въпрос за дружествата с ограничена отговорност, които са и най-популярните.

Когато клиентите се обръщат към нас, се налага да правим различни юридически гимнастики, за да преодолеем този проблем. Това право на свободна стопанска инициатива се счита за абсолютно, т.е. не следва да бъде поставено в зависимост от одобрението или благоволението на някое трето лице, каквото всъщност е банката", каза адвокат Харизанов. Адвокатите са се опитвали да проучар какви са били мотивите на властимащите да въведат тези изисквания, но не са успели да намерят такава информация. Според Харизанов, основно това е изиграло роля изискването за участие на банка в процедурата по регистрация на фирма да намери място в закона, е гаранционната функция за кредиторите. Считало се е, че е подходящо парите на дружеството все пак да са в банка, а да не са на някакво друго място. "Но това вече е минало, защото капиталът обикновено е твърде малък и тези 2-10-15 лева не могат да имат някаква сериозна гаранционна функция. В същото време там, където капиталът има по-значителна стойност, над 10 000 лева, вече започват да действат други нормативи, които изпълняват тази гаранционна функция. Става въпрос основно за Закона за ограничаване на плащанията в брой, който предвижда, че суми над 10 000 лева задължително се плащат чрез банка. Т.е. тази промяна, ако тя евентуално се случи, ще засегне по-малките капитали, с които биват учредявани търговски дружества", добави адвокат Харизанов. Според него, ако отпадне това изискване, чуждестранните инветитори

ще могат много по-бързо да изпълнят изискванията за учредяване и регистрация на дружества в България, което ще улесни инвестиционния процес . "В момента те звънят в нашите кантори, а ние им съобщаваме лошата новина, че те трябва да дойдат веднъж, след това още веднъж, или пък следва да останат у нас определено време, за да може банката да премине през процедурите по одобрение и след това да им издаде документа, който им е нужен.

Това естествено е свързано с време, с разходи за тях, а процесът значително би се улеснил ако не следва да се преминава през банковите процедури, още повече че клиентите така или иначе ще минават през тези процедури на по-късен етап. Ситуацията допълнително сле усложнява от обстоятелството, че банките са задължени по закон да извършат действия, които изискват от тях значителен ресурс. Това води и по-големите такси за подготовката на документите и съответните проучвания, като някъде те достигат до 300 евро, а няма гаранция за клиента, че резултатът ще бъде положителен. Чуждестанните търговци понякога трябва да останат в страната по-дълго, за да бъдат на разположение във връзка с тези процедури, понякога за период от 2-3 седмици или да се върнат след време, за да внесат съответния капитал, който са си предвидили в учредителния акт. Всичко това се счита и от адвокатската общност, и от клиентите ни, а не бих се учудил и от самите банки, за ненужно. Затова считаме, че изискването би могло спокойно да отпадне, и затова Висшият адвокатски съвет го е предложил", поясни адвокатът.

Според него, тази седмица би трябвало вече да има решение по казуса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: