Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат: Работодател може да ви спре за втора работа, само ако има конфликт на интереси
Автор: Харитина Агопян 13:39 / 13.02.2024Коментари (0)1597
©
Работодателят има право да ограничи възможността ни да започнем втора работа само ако това касае търговска тайна или е конфликт на интереси. Това каза Георги Вълев, адвокат по трудово право, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". “До скоро имаше възможност работодателите да ограничават правото на служителите да започнат втора работа. От 2022 г. обаче вече не е така - работодателят има право да ограничава това право само ако се касае до търговска тайна или представлява конфликт на интереси", каза юристът.

“Какво е търговска тайна се урежда със закон, но смятам, че изрично трябва да се посочи в трудовия договор. Същото според мен трябва да се отнася и до конфликта на интереси - работодателят би трябвало подробно да поясни в договора с работника какво се има предвид под този израз", каза още събеседникът.

Освен ако нямат изрична договорка в документите си с работодателя, не би трябвало пред служителите да имат пречки да започнат втора работа, заяви още експертът. “В момента работодателят не може да ни забрани да сключим втори трудов договор, освен ако това не е предварителна наша договорка с него, която да е изрично записана в договора ни. Например в IT сферата или в счетоводството би могло да има конфликт на интереси при втора работа в същата сфера - представете си счетоводител, който осчетоводява една фирма на едната си работа и конкурентна - на втората работа, би могло да стане теч на данни. В такива специфични случаи има резон да се поиска работодателско разрешение за втора работа", разясни юристът.

“Няма проблем да сключиш повече от един трудов договор. Относно осигуровките и данъците въпросът се усложнява, ако стигнем максималния осигурителен доход от 3750 лв. Ако сме до този доход, няма проблеми. Ако с двете работи заедно надвишим сумата, трябва да информираме втория си работодател какъв е осигурителният им доход, за да не се надвнасят данъци и осигуровки. Над тази сума се дължи само данък печалба върху доходите на физическите лица", посяни Вълев.

“С промяната от 2022 г първият работодател трябва да бъде уведомен за започването на втора работа само в случай, че в договора с работника изрично е упоменато, че при започване на втора работа служителят е длъжен да уведоми първия работодател. Когато имаме трудов договор на втора работа, чл 334 от Кодекса на труда позволява договорът да се прекрати с 15-дневно предизвестие. Това важи и за работника и за работодателя", каза още адв. Георги Вълев.

Ако работим 2 часа при един работодател и започнем при друг на 4 или 8, вторият трудов договор винаги ще е допълнителен и ако първият се прекрати, ще излезе, че имаме допълнителен договор без основен. “Имали сме случаи, в които работниците прекратяват втория договор и го обявяват отново, за да стане той основен", разказа юристът.

“Ако работим на първи договор по 8 часа и на втори по 4 часа и към тези часове включим времето за придвижване от една до друга работа, не знам кога остава време за спане. Да балансираме работата с почивката е една от основите, залегнала в трудовото законодателство", припомни Вълев.

Кодексът на труда е много консервативен - основният фокус е защита на работника и не се допуска работа по граждански договор, когато става дума за трудово правоотношение. Ако работодател обяви граждански договор а той е прикрит трудов, Инспекция по труда налага жестока санкции, подчерта юристът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: