Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокатът на Личкана: Издадоха му смъртна присъда и си я изпълниха
Автор: Диана Бикова 14:40 / 21.07.2023Коментари (5)681
©
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря със Стоян Донков, адвокат на покойния Ангел Личканов:

- Адвокат Донков, какво се случва след смъртта на вашия подзащитен Ангел Личканов?

- Образувано е досъдебно производство в Районна прокуратура срещу неизвестен извършител за причиняване на смъртта на Ангел Личканов по непредпазливост.

- Какво значи "неизвестен извършител“?

- Защото не знаят кой е виновен за тази смърт. Стандартният срок на разследването е 2 месеца. Вчера са го закарали за аутопсия, ще установяват причината за смъртта.

- В съдебната зала вие казахте, че той има болно сърце, страда от няколко заболявания...

- Няколко - да. Това не е тайна, констатирано е, документирано е. Вчера е бил закаран в 11 часа в болница при кардиолог, по мое искане, да може да му направят изследвания, защото той прекара инфаркт в ареста 4 дни по-рано. След като кардиологът от "Св. Иван Рилски“ е казал и писмено, и устно на служителите от ареста, че този човек е за реанимация веднага, тези специалисти чиновници са го върнали в ареста, заключили са го и просто го изчакаха да умре. От масивен инфаркт най-вероятно.

- В ареста няма ли медицинско лице, което да окаже помощ на място?

- Какво медицинско лице може да има в ареста, което да е специалист по спешна кардиология? В ареста има един фелдшер, който освен да изписва аспирин и аналгин, нищо друго не прави и това е световноизвестно. Няма. В ареста, при такива случаи викат Бърза помощ. Вчера Бърза помощ е извикана, дошла пред очите на близките, само за да констатира смъртта и са си тръгнали.

- Имате ли информация дали Министерство на правосъдието е разпоредило вътрешна проверка за този случай?

- Нямам идея какво са разпоредили. Това, което ще се случи, е ние да сезираме Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу пловдивската прокуратура и срещу служителите на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията“ от ареста, за да проверим кой в крайна сметка е бездействал достатъчно, за да не го хоспитализират след прегледа при кардиолог, в който е указано писмено, че трябва да го хоспитализират за реанимация спешно.

- Това е извън досъдебното производство в Пловдив?

- Да, извън това, което е образувано. Има един много голям конфликт на интереси. Пловдивската прокуратура образува дело, за да разследва кой е виновен за смъртта на Ангел Личканов по непредпазливост. В същото време пловдивската прокуратура получава в 1 ч. 10 минути документи, с които се иска да бъде хоспитализиран незабавно в реанимация с опасност за живота Личканов и пловдивската прокуратура бездейства до смъртта му и не разпорежда да бъде изведен от ареста и да го закарат в ареста. След като са компетентни единствено прокурорите да разпоредят лицето да се изведе от ареста, дори при спешен случай за болница, кой е виновен? Не може виновния да си образува дело и да разследва сам себе си. Затова в закона пише, че това го прави Софийска градска прокуратура. Ще стигнем до там.

- По Закона за отговорността на държавата ще търсите ли права?

- В началото на другата седмица ще има три такива дела.

- Също в София ли?

- Не, в Пловдив. Такава е местната подсъдност по закон.

- Кога очаквате тялото на Личканов да бъде върнато на близките му?

- Не мога да кажа. Не знам колко аутопсии ще правят, колко съдебно-медицински експертизи след това ще се назначат. Никой няма идея. Аз съм в момента с близките, никой не ги уведомява за нищо. Стигна се до там вчера с хиляди молби да ги пуснат да видят мъртвия си роднина преди аутопсията за 5 минути. Ужасът е тотален. Чиновници. Те издадоха смъртна присъда и си я изпълниха – това се случи.

- Имате ли някакъв спомен във вашата юридическа практика да има друг случай на смърт в следствения арест?

- Такова тежко бездействие – не.

Имам един, който се разболя от тумор в мозъка от ареста и от тормоз. Човекът три месеца припадаше в ареста. Десетки пъти пускахме молби да го прегледа невролог, защото той непрекъснато припада в ареста и това не се случваше. След като му изтече задържането, извън ареста установиха, че е болен и има тумор. На него също един фелдшер му беше дал ксанакс да може да спи и да не мърмори. Но такъв случай като на Личканов друг няма. И дано да няма.



Още по темата: общо новини по темата: 4
21.07.2023 »
21.07.2023 »
21.07.2023 »
20.07.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Циганските клетви много хващат.Особено за дете.
0
 
 
Пастет,пастет пастет от такива боклуци.
+1
 
 
Айде стига с този Личкан, изкарахте го светец мъченик. Гангстер от милицонерско потекло от Първомайско , престъпна фамилия която беше покровителствена от ДС от време оно... За умрелите или добро или нищо. За този - едно ГОЛЯМО НИЩО !
0
 
 
С типичния драматизъм за всеки юри... Били му издали смъртната присъда и я били изпълнили. Не зная чия жена е удрал в колата и дали това е причина за "смъртната" присъда, но и самият адвокат твърди, че бил получил инфаркт няколко дена по-рано. Тук може би трябва да се говори единствено и само за присъдата на живота. Но ще спра тук! За мъртвите само хубаво или нищо, нали?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Искат закриването на въглищни централи у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: