Адвокатът на Личкана: Издадоха му смъртна присъда и си я изпълниха

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
14:40 / 21.07.2023
689
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря със Стоян Донков, адвокат на покойния Ангел Личканов:

- Адвокат Донков, какво се случва след смъртта на вашия подзащитен Ангел Личканов?

- Образувано е досъдебно производство в Районна прокуратура срещу неизвестен извършител за причиняване на смъртта на Ангел Личканов по непредпазливост.

- Какво значи "неизвестен извършител“?

- Защото не знаят кой е виновен за тази смърт. Стандартният срок на разследването е 2 месеца. Вчера са го закарали за аутопсия, ще установяват причината за смъртта.

- В съдебната зала вие казахте, че той има болно сърце, страда от няколко заболявания...

- Няколко - да. Това не е тайна, констатирано е, документирано е. Вчера е бил закаран в 11 часа в болница при кардиолог, по мое искане, да може да му направят изследвания, защото той прекара инфаркт в ареста 4 дни по-рано. След като кардиологът от "Св. Иван Рилски“ е казал и писмено, и устно на служителите от ареста, че този човек е за реанимация веднага, тези специалисти чиновници са го върнали в ареста, заключили са го и просто го изчакаха да умре. От масивен инфаркт най-вероятно.

- В ареста няма ли медицинско лице, което да окаже помощ на място?

- Какво медицинско лице може да има в ареста, което да е специалист по спешна кардиология? В ареста има един фелдшер, който освен да изписва аспирин и аналгин, нищо друго не прави и това е световноизвестно. Няма. В ареста, при такива случаи викат Бърза помощ. Вчера Бърза помощ е извикана, дошла пред очите на близките, само за да констатира смъртта и са си тръгнали.

- Имате ли информация дали Министерство на правосъдието е разпоредило вътрешна проверка за този случай?

- Нямам идея какво са разпоредили. Това, което ще се случи, е ние да сезираме Софийска градска прокуратура да образува досъдебно производство срещу пловдивската прокуратура и срещу служителите на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията“ от ареста, за да проверим кой в крайна сметка е бездействал достатъчно, за да не го хоспитализират след прегледа при кардиолог, в който е указано писмено, че трябва да го хоспитализират за реанимация спешно.

- Това е извън досъдебното производство в Пловдив?

- Да, извън това, което е образувано. Има един много голям конфликт на интереси. Пловдивската прокуратура образува дело, за да разследва кой е виновен за смъртта на Ангел Личканов по непредпазливост. В същото време пловдивската прокуратура получава в 1 ч. 10 минути документи, с които се иска да бъде хоспитализиран незабавно в реанимация с опасност за живота Личканов и пловдивската прокуратура бездейства до смъртта му и не разпорежда да бъде изведен от ареста и да го закарат в ареста. След като са компетентни единствено прокурорите да разпоредят лицето да се изведе от ареста, дори при спешен случай за болница, кой е виновен? Не може виновния да си образува дело и да разследва сам себе си. Затова в закона пише, че това го прави Софийска градска прокуратура. Ще стигнем до там.

- По Закона за отговорността на държавата ще търсите ли права?

- В началото на другата седмица ще има три такива дела.

- Също в София ли?

- Не, в Пловдив. Такава е местната подсъдност по закон.

- Кога очаквате тялото на Личканов да бъде върнато на близките му?

- Не мога да кажа. Не знам колко аутопсии ще правят, колко съдебно-медицински експертизи след това ще се назначат. Никой няма идея. Аз съм в момента с близките, никой не ги уведомява за нищо. Стигна се до там вчера с хиляди молби да ги пуснат да видят мъртвия си роднина преди аутопсията за 5 минути. Ужасът е тотален. Чиновници. Те издадоха смъртна присъда и си я изпълниха – това се случи.

- Имате ли някакъв спомен във вашата юридическа практика да има друг случай на смърт в следствения арест?

- Такова тежко бездействие – не.

Имам един, който се разболя от тумор в мозъка от ареста и от тормоз. Човекът три месеца припадаше в ареста. Десетки пъти пускахме молби да го прегледа невролог, защото той непрекъснато припада в ареста и това не се случваше. След като му изтече задържането, извън ареста установиха, че е болен и има тумор. На него също един фелдшер му беше дал ксанакс да може да спи и да не мърмори. Но такъв случай като на Личканов друг няма. И дано да няма.

Виж коментарите (5)

Още по темата (4):
21.07.2023 Прокуратурата се задейства: Започва разследване на смъртта на Личкана
21.07.2023 Дъщерята на Личкана с последни думи
21.07.2023 Официално потвърдиха смъртта на Личкана и от какво е починал
20.07.2023 Подземният бос от Пловдив е починал от инфаркт? Адвокатът му отрича: Личкана е жив
Още новини от Национални новини:
Едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в Бълга...
Борисов: За мен е срамота да съм на един плакат с Денков
Царуването на парите в брой е към своя край
Запомнете тези четири дати през юни и внимавайте във въпросните д...
Модернизираните вагони ще пътуват по линията София – Бургас съвсе...
Единият от катастрофиралите влакове е пътувал по линията София – ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).