Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ахмед Доган с нещо любопитно
Автор: Екип Burgas24.bg 20:07 / 17.05.2022Коментари (4)590
©
Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган публикува програмна статия, озаглавена "Казусът Ахмед Доган" в юбилеен фисолофски сборник на Софийския университет. Сборникът с научни статии се казва "Философи 1981. 40 години по-късно. Продължаващи истории", съобщи пресцентърът на партията.

"Състоянието и развитието на света зависи не от масите, класовата борба и от отделните партии, а от намирането на коалиционни формули на заедността, иновативните технологии, адекватната, властова система с капацитет и визия за решаване на конкретни проблеми и ангажираност на свободните и активни граждани в тяхното опредметяване", пише д-р Доган.

"Заедността" е любима дума на почетния председател на ДПС, която редовно се използва като предизборно мото на партията, както и за слоган на различни партийни събрания и конференции. По рано тази година лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде следното обяснение на понятието: "Заедността" е основната философия на българския етнически модел, чийто автор е Ахмед Доган. Заедността за нас не е абстракция, заедността е различните да бъдем заедно и всеки да отстоява своята идентичност.

Сборникът представя един от най-емблематичните курсове в историята на Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" със своите активни, успешни и запомнящи се личности, се посочва в съобщението на ДПС.

В статията има някои безспорно силни моменти.

"Мощната онтологична акселерация на Мегасоциума на Глобалния свят ще имплицира конструирането на друг тип социални и политически онтологии, които ще бъдат предимно с релативен и еклектичен профил и характер", пише д-р Доган.

Продуцирането и потреблението на "завършените философски системи" ще бъде загуба на екзистенциално време, смята той. В този контекст д-р Доган прогнозира, че вероятно "дебелите книги" ще си останат само в библиотеките.

"Късите" и ефективни теоретични конструкции за решаването на конкретни проблемни ситуации "ад хок" ще бъдат доминиращи", казва той.

В началото беше "Меди"

"В академичните среди бях разпознаваем предимно като "Меди", започва статията, но след това кратко закачливо разкриване пред читателя, мисълта на д-р Доган бързо отлита към планетарните конструкти.

"Класическият европейски модернизъм, в качеството си на флагманския сегмент на западната цивилизация, е на път да изпадне в дълбок метафизичен унес, като форма на почивка от добре свършена работа. Върховенството на Разума, универсалните категории и Абсолютната идея натовариха просветената личност да бъде Субект на историята и субстанциален носител на Свободата и Прогреса, включително на Хуманизма. В онтологичното поле на социума се получи нещо, което отговаря на библейската притча "Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса!", заключва Доган.

Следва преход към постмодернизма, който, според Доган, е направил опит да продуцира нова онтологична и идеологична парадигма.

"Но в самия си генезис, като че ли, показа онтологична несъстоятелност със затъването си в интенционалните определености на човека и неговите действия, които предвещаваха "криза на смисъла" и на смислообразуването, включително и в "символния свят" на човека и социума", казва той.

Според него "онтологичните дисбаланси на "автентичното Аз" и "социалното Аз" на човека са проблеми за решаване от Политиката, но с друга политическа онтология и с качествено различен профил на политическата субектност, обладана от "новата политическа духовност".

В крайна сметка статията допира до либералната демокрация.

Изводът на Доган е, че либералната демокрация е пазарна демокрация, но "това не води до самодостатъчност на демокрацията, напротив, създава предпоставки за постоянна криза в релацията държава – гражданско общество".

"Нещо повече, либералната доктрина за развитие на обществото изпитва емпирични и "метафизични" конвулсии от резултатите на действието на социалната онтология, която е задала като проект за правене на История в света", казва той.

Една от основните му прогнози е, че "въпрос на време е Китай да се превърне в доминиращ колос в планетарен мащаб". Веднага след това дава и рецептата за "коалиционни формули на заедността".

"От тази гледна точка, в цивилизационното духовно поле на света ще се появят синкретични протоколни формули, ритуали и политически теории по оста Изток – Запад", обяснява д-р Доган.

Юбилейният сборник е на Издателство "Стилует" и е издаден през 2021 г. Поради пандемията, представянето на сборника се състоя тази година, уточниха от издателството. Сборникът не се разпространява в търговската мрежа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.05.2022 г.
0
 
 
УМЕН Е НАИСТИНА УМЕЕ ДА УБЕЖДАВА ПО ( НЕГРАМОТНИТЕ ) УЧИЛ Е ПО ВРЕМЕ НА СОЦА СПЕЦИАЛИЗИРАНО УЧИЛИЩЕ ! ЛЪЖИ ,АГЕТИРАЙ ,ПОДСЛУШВАЙ ,УБЕЖДАВАЙ ,ПРЕДАВАЙ- ( ДОКЛАДВАЙ )?
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 17.05.2022 г.
0
 
 
Ей, голямо преписване е било, ефенди! Ама, избирателите направо всичко са разбрали: простички фрази, разбираеми за всеки избирател на ДПС: ”Мощната онтологична акселерация на Мегасоциума на Глоблания свят ще имплицира конструирането на друг тип социални и политически онтологии, които ще бъдат предимно с релативен и еклектечине профил”. Сигулно и са ти ръкопляскали за това..
Aнонимен
на 17.05.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: