Акад. Николай Денков: Вярвам, че през декември ще получим положителна оценка за Шенген

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:31 / 09.10.2023
831
Вярвам, че през декември България ще получи положителна оценка за влизане в Шенген. Това заяви министър-председателят на България акад. Николай Денков на пресконференция в "Евксиноград“, където се проведе Тристранната среща между министър-председателите на България, Румъния и Гърция, предаде репортер на Varna24.bg.

"В момента целият ни фокус е върху това, нямаме вариант "Б", каза още Денков. По думите му това, което предстои, е да се намери политическа подкрепа от политици от страните наложили вето - Австрия и Нидерландия. При липса на резултат през декември това ще доведе до среща с министър-председателя на Румъния Йон-Марчел Чолаку и обсъждане на следващите крачки, които да предприемат двете държави.

Румъния изпълнява всички "технически изисквания за Шенген. Усилията, които полага България, се признават от Европейската комисия. Не трябва да слагаме интересите на вътрешната политика пред интересите на Европа и то в момент, когато солидарността е много важна. Убеден съм, че заедно ще намерим правилния подход, така че да не бъдем двете държави държани в ъгъла съвсем необосновано. Шенген е право на България и на Румъния", заяви премиерът на Румъния, Йон-Марчел Чолаку. Той допълни, че ако Австрия отново използва правото си на вето върху Румъния, то това решение ще бъде атакувано в съда.

Екатерина МОНЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (451):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова да влезе изцяло в
Шенген
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Еврокомисарят Йохансон и вътрешният министър на Румъния при Калин Стоянов в
МВР
Още новини от Национални новини:
Пеевски категоричен: Младежите на България няма да ходят в задълж...
Тези снимки, правени във влак у нас, загряха мрежата!
Калин Стоянов: 70 сигнала са подадени на телефон 112 по време на ...
8 свлачища са активирани в прохода "Шипка" след бурята
Първи подробности за ужасяващото убийство на възрастна жена
Главчев: Тежки са щетите, оперативен щаб работи за преодоляване н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).