Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако България беше приела тази финансова подкрепа, днес сигурно щеше да изглежда по друг начин
Автор: Георги Кирилов 12:03 / 08.07.2022Коментари (9)652
©
На 8 юли 1947 година правителството на Георги Димитров отказва американската финансова подкрепа по "Плана Маршал" за възстановяване на Европа след Втората световна война. На 2 юли първо отказва СССР, а България просто сляпо следва примера на господаря си. Този факт в продължение на десетилетия бе премълчаван от социалистическата история. Решението обаче е поредното красноречиво доказателство, че страната ни остава под диктат в Съветската зона на влияние, а Георги Димитров е най-отявленият проводник на политика на Сталин и Кремъл за България.

Ако държавата беше приела финансовата подкрепа, от която се възползваха 16 западноевропейски страни, днес сигурно щеше да изглежда по друг начин.

Планът Маршал е известен официално като Програма за възстановяване на Европа. Турция също се включва в програмата, а подкрепа е отказана само на Испания, заради фашисткия режим на генерал Франко.

Планът влиза в действие за 4 фискални години, започвайки от юли 1947. През този период 13 милиарда щатски долара са отпуснати като помощ за възстановяване на европейските страни след Втората световна война. България обаче сама се отказва от тази финансова инжекция и доброволно остава под диктата на съветския ботуш.

През февруари 1947 г. президентът Хари Труман назначава Джордж Маршал за държавен секретар и му възлага цялата тежест на задачата за следвоенното възстановяване на международните връзки.  Обезпокоен от икономическата нестабилност на Стария континент и дейността на комунистическите партии, Джордж Маршал обявява в своя реч през 1947 г. в Харвард плана си за широкомащабна икономическа помощ на Европа: "Нашата политика е насочена не срещу една или друга страна или доктрина, а срещу глада, бедността, отчаянието и хаоса", казва Джордж Маршал.

През септември 1947 г. шестнадесет европейски страни образуват Комитета за европейско сътрудничество, който разработва съвместна програма за икономическо възраждане на Европа след Втората световна война. За целта Конгресът на САЩ отделя 13 млрд. долара.

Планът "Маршал" (официално Програма за европейско възстановяване) е най-голямата програма за икономическа помощ, на която именно се дължи осъществяването на така нареченото икономическо чудо на Германия през 50-те години на ХХ век.

Планът е в действие в продължение на четири години, като започва от 8 април 1948 година. Целта на Съединените щати е да се възстановят засегнатите от войната области, да се премахнат търговските бариери, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическият просперитет на Европа като преграда пред разпространението на комунизма. Част от плана е също премахването на множество регулации и насърчаване на ръста на производителността и членството в профсъюзи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не си добре,какво хубаво сме видели от СССР,май е объркал бай Георги трябвало е да се включи в т.н.план Маршал,наистина сега щеше да е друго.....и се пише гайлето ,а не гайнето
0
 
 
Вместо Плана Маршал, Георги Тарабата избра Плана Сталин. След “зашеметяващия прогрес” от плана Сталин, вече 30 години не можем да даврандисаме. Европа от развалина се превърна в икономически гигант, а България, без щети от войната се превърна в развалина!
0
 
 
Даже и сервилният алкохолик вдясно да беше събрал кураж, всичко щеше да бъде опоскано от съветските другари. Както стана с доста от фондовете от ЕС между другото.
Aнонимен
на 08.07.2022 г.
-2
 
 
е ако бяхме приели щяхме да сме под американски ботуш. държава чужда по религия етнос. не са славяни не са даже в европа. а европа сега им бере гайнето. те сега са под американския ботуш. америка си разиграва коня и европейците ги следват сляпо, без мозък. благодаря, по добре държава близка по култура, по дух, по език, по ценности и т.н. отколкото равратена американска нация която се чуди къде да води войни,как да налага своите правила за демокрация, как да налага своите извратени ценности, която я интересуват само облагите и какви пари ще изкяри от теб. не благодаря това са най мразените хора в цял свят. много добре е направил Георги Димитров.
0
 
 
ХАхахаха...тоя дето я писал тая статия може да се хване за палците.Г.Димитров шеф и пари за държава/народа...НИКОГА,абсолютно НИКОГА.....най-мн да облекчи дисагите на Сталин,и после да му плати,за което.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: