Ако цената на този продукт в магазина е много ниска, значи има нещо съмнително

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:25 / 17.12.2023
1432
Расте цената на зехтина. Със 120 процента е поскъпнала тазгодишната продукция в Гърция в сравнено с година по-рано. Количествата обаче непрекъснато намаляват. Производителите разказват, че нямат продукция, а всичките тези проблеми водят до злоупотреби и фалшификации. Така избирайки зехтин от магазина, може да се окаже, че сме се снабдили с много по-различен продукт, предава NOVA.

 

За да познаваме истинския зехтин са нужни много знания, опит и време. И пак можем нещо да пропуснем, разказва Папуцис Янис - производител на зехтин в Серес.

"Има някои традиционни методи, популярни са някои техники, но истината е, че един зехтин може да се докаже, че е истински само ако мине лабораторен анализ, Иначе някои го познават по цвета, по миризмата, по вкуса, но това обикновено е трудно. Много често производителите слагат зехтина в тъмни съдове, за да не се влия потребителя от цвета. Но според мен и това не е истина – че хубавият зехтин задължително е с тъмен цвят. Едно е сигурно, ако цената е много ниска, значи има нещо съмнително", споделя той.

 

У нас тези техники за разпознаване са непопулярни. Случая с фабриката с фалшив зехтин в Солун кара хората да са по-внимателни, но нищо повече.

"Олио смесено със зехтин продават за зехтин, но аз няма да го разпозная. Иначе ползвам зехтин, но може би мога да го различа по гъстотата", обяснява купувач. За мнозина е трудно за разпознаване, защото всички цветове са еднакви. А зехтинът не спира да вдига цената си. В Гърция той гони рекорди.

  

"В момента в Гърция производствената цена на зехтина приблизителнo e 8-9 евро, след това до търговеца стига на около 10 евро, a после до супермаркета ще мине през още две ръце и ще поскъпне още за крайния потребител. Цената от миналата до тази година е почти 100% по-висока и причината е, че тази година няма производство", казва  Янис .

Виж коментарите (0)

Още по темата (64):
27.04.2024 Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио по
магазините
19.03.2024 Внимавайте да не ви излъжат със зехтина
30.11.2023 Цената на олиото може би ще скочи, производители казаха дали ще се наложи да се запасим
29.11.2023 Директорът на най-голямата компания за производство на олио в страната: Имаме нужда от постоянен внос на суровина
31.08.2023 Голямо предприятие у нас затвори врати
25.08.2023 Зам.-министър на земеделието и храните: В момента имаме извънредна ситуация
Още новини от Национални новини:
Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Грани...
Плевен се възстановява след голямата буря
Борисов: На избори сме заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за постове ...
Делегация на ДПС, водена от Пеевски, се срещна с посланиците на с...
Отиде си легендарна българка
България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).