Активисти от Полша: Това, което видяхме в България беше шокиращо

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
16:24 / 08.05.2022
803
Незабавно затваряне на ферма за норки в България поискаха активисти на полската еко организация "Отворени клетки“ след проведено разследване на място у нас.

Във фермата край Стара Загора годишно се убиват около 100 хиляди животни. Кожите се изнасят, в това число и за страните от Европейския съюз, посочват от организацията.

"Аз съм разследващ активист от много години и съм виждала най-лошите зверства, които човек може да причини на животни. Въпреки това, видяното беше шокиращо дори за нас" - това разказва във видеоизявление Богна Вилтовска, директор "Разследвания и интервенции“ на "Отворени клетки“.

"През 2021 г. активисти от "Отворени клетки“ и българската организация "Невидими животни“ проведоха разследване в последната функционираща ферма за норки в България, където годишно се убиват около 100 000 животни“ – заяви Богна Вилтовска.

Резултатите от разследването показват ужасните условия, при които се отглеждат животните в Маджерито. Норките живеят в повредени, потрошени и мръсни клетки, пълни с храна и екскременти. Значителна част от животните в тях са наранени или мъртви, а работниците не изваждат редовно телата на мъртвите животни. Случвало се е телата на животните да се оставят толкова дълго, че да се сраснат с клетката.

Струва си да се подчертае, че фермата, в която е извършено разследването, притежава браншов сертификат WelFur, който би трябвало да гарантира грижата от страна на развъждащите животните за хуманно отношение - наред с останалото, и адекватно хранене, условия на живот и здраве. Разследването обаче доказва, че този сертификат е само фасада и не осигурява по никакъв начин на животните нужната среда за живот.

Норки, които са успели да се измъкнат от клетките си, са бягали из фермата и околностите без контрол, представлявайки сериозен риск за биоразнообразието и околната среда. Американската норка се счита за инвазивен вид (вид, който е въведен случайно или умишлено в чуждо за него местообитание и заема доминиращо местоположение над представителите на местната флора или фауна в конкуренцията за ресурси).

Регистрираното в Полша сдружение "Отворени клетки“ действа от 2012 година с помощта на "хора, които искат да променят съдбата на селскостопанските животни“ и е асоциирано към датската "Anima International“, предава offnews.bg.

Според медийни публикации фермата в старозагорското село Маджерито е "Фармпро“, а справка във фирмения регистър показва като нейни собственици бизнесмена Иван Ангелов – Пилето, Полина Иванова Ангелова, Ангел Иванов Ангелов и Станислав Лука Ангелов.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).