Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Михайлов: Неустойка от 200 000 лв. на месец грози "Кинтекс"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 22.08.2022Коментари (0)469
©
По 53 530 лв. на седмица или над 212 00 лв. на месец неустойки е заплашен да плаща "Кинтекс“ заради невъзможност да достави в срок боеприпаси поръчани преди повече от половин година. Това съобщава Александър Михайлов, който до скоро ръководеше държавния оръжеен търговец. По думите му това са поредни безобразия и щети, причинени от назначеното от Корнелия Нинова ръководство на ВМЗ, което приоритизира частни фирми за сметка на държавния интерес.

"Най-скандалното е, че готова продукция е изчезнала и няма отговор защо е дадена и на коя частна фирма вместо на държавния търговец“, коментира Михайлов и показа официално писмо от бивш директор на ВМЗ, в което се съобщава, че към 9 Февруари вече са произведени няколко хиляди броя от изделията по поръчката на "Кинтекс“. След началото на войната обаче това количество мистериозно изчезва и към днешна дата изпълнението в срок на външнотърговския договор е в риск.

"Отговорно за цялата ситуация е сестринското дружество ВМЗ. Оказва се, че държавния завод през последните месеци вместо да помага на Кинтекс се грижи повече за интересите на определени частни фирми", коментира още Александър Михайлов. Той разказва и как се стига до тук.

"През януари тази година "Кинтекс“ възлага на ВМЗ поръчка за артилерийски боеприпаси и заплаща съответния аванс. Преди да бъде уволнен от Нинова, директорът на предприятието инж. Гецов потвърждава предсрочна доставка още през м. юли и съобщава, че част от количествата вече са произведени. От юни обаче, по разпореждане на Нинова, в завода е назначен неизвестният за никой в бранша и без един ден опит в производствено предприятие – Иван Иванов“, казва Михайлов. По думите му от този момент нещата се преобръщат и постоянно 1-2 частни фирми изпреварват "Кинтекс“ и всички други клиенти на завода при получаването на продукция, въпреки че техните поръчки са направени месеци по-късно. Произведеното количество снаряди мистериозно изчезва.

"Логично изниква въпросът защо се случва всичко това? Отговорът е много ясен – защото в момента има огромно търсене на пазара точно за тези артилерийски изстрели, които се ползват интензивно в боевете в Украйна. Поръчките за тези стоки са толкова много, че само срокът за доставка има значение за клиента, защото по време на война, боеприпаси се купуват "на всяка цена“ в прекия и преносен смисъл на този израз“, обяснява Александър Михайлов. Според него така частни фирми, които пререждат "Кинтекс“ в последните 2 месеца, генерират големи печалби, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да плаща неустойки и дори да се компрометира пред традиционен негов клиент.

Това е поредна схема в системата на Министерството на икономиката и индустрията, разкрита от Михайлов. Същевременно и ДАНС стартираха проверка в дружествата, които споменава той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: