Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Андрей Гюров за поста управител на БНБ: Харесвам спорта и състезанието
Автор: Екип Burgas24.bg 09:32 / 07.04.2022Коментари (0)434
© Нова тв
Не виждам защо на този етап бих оттеглил кандидатурата си за управител на БНБ. Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров в студиото на Нова телевизия.

"Харесвам спорта и състезанието. В крайна сметка съм предприел тази стъпка и съм приел номинацията от "Продължаваме Промяната" най-вече от отговорност към задачите, които предстоят пред БНБ", подчерта той.

На въпрос дали би оттеглил кандидатурата си в хипотетична ситуация и двамата с Каримански да се оттеглят, за да се търси общ кандидат, който да обедини коалицията, отговори: "Не виждам такъв вариант като реалистичен. Имаме подкрепата на своите парламентарни групи. От друга страна, "Демократична България" също взеха решение да подкрепят моята кандидатура. За мен най-важно на този етап е в консултациите, които провеждам в парламента с отделните парламентарни групи е да спечеля подкрепата на коалицията. Предстои БСП да вземат своето решение. Проведох с тях много добри, конструктивни разговори", уточни Гюров.

"Любомир Каримански е доста амбициозен и вече се стреми към този пост вече три парламента. Не очаквам от него да изтегли своята кандидатура", добави той.

Гюров посочи, че засега не вижда сигнали за това как от ГЕРБ и ДПС биха гласували, освен това, което те споделят в общественото пространство. "Доколкото знам и за двете партии, все още няма конкретно решение кой кандидат да подкрепят", каза председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната".

Според него най-вероятно следващата сряда или четвъртък решението за избор на управител на БНБ ще влезе в пленарната зала. Относно промените с по-малко гласове да могат да се взимат решения в парламента, той каза: "Не мисля, че има каквато и да е била връзка с този конкретен избор. Много лесно може да разиграем вариантите и да видите, че по-нисък или висок кворум може да играе и за единия, и за другия кандидат", допълни той.

Гюров обясни, че въпросът с кворума е тема, която се обсъжда на председателски съвет вече няколко пъти. "Той не е свързан с конкретния избор, а със законодателната дейност. Там опитните партии ДПС и ГЕРБ използват всякакви процедурни хватки за това да спират законодателната дейност с кворума", е мнението му.

Той подчерта, че кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ е била известна от дълго време. "Самият факт, че не можа да събере подкрепа вътре в коалицията за нас беше знак, че трябва да търсим алтернатива", каза председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната".

В случай, че Каримански бъде избран за шеф на банката с подкрепа на ГЕРБ и ДПС, Гюров смята, че това ще бъде лош знак за идеите за развитието на финансовата система и на това с каква заявка са дошли в управлението. "Минали сме през доста трусове в тази коалиция. Държавничеството винаги досега е надделявало", допълни депутатът.  

Гюров заговори и за системни пропуски в управлението на БНБ. "Това, че тя системно не успява да предотврати натрупването на рискове в отделни институции, които в един определен момент се реализират. И тогава данъкоплатците плащаме една многомилиардна сметка. Това е основен приоритет, заложен в моята концепция", обясни той.

Още от самото начало коалицията показа, че не се правят договорки "на тъмно". Всички преговори и разговори, които протичат са в коалиционен формат и когато е възможно пред лицето на медиите и обществото, добави Гюров. 

Планът за възстановяване

"Планът за възстановяване вече е одобрен. С това падна и една от последните опорки на опозицията. Мисля, че това е вариантът на Плана, който ще работи. В бюджета вече има предвидени средства, за да започне предварителното изпълнение. Не трябва да изчакваме преводите и можем веднага да започнем", обяви Гюров. И допълни: "Едната от големите теми в Плана е свързаността. Говорим за широколентов интернет достъп до всички общински центрове", допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: