Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Андрей Слабаков: За проблема с авторските права трябва да намерим най-справедливия подход 
Автор: ИА Фокус 10:56 / 09.02.2023Коментари (1)819
© ВМРО
В България в сферата на културата работят повече от 67 хиляди човека, но това не означава, че проблемите на българската култура са проблеми само на моята страна. Това заяви българският представител в Европейския парламент Андрей Слабаков по време на дискусия, която е част от изнесеното заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти в София, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Дискусията беше посветена на темата с прилагането на авторските права в ЕС: универсално право на авторите за възнаграждение. Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са домакини на събитието, в което участие взеха и представители на "Филмаутор", "Артистаутор" и Българската асоциация на музикалните продуценти.

Културата в цяла Европа е област, която пострада първа от пандемията и започна да се възстановява последна. Местата, които бяха затворени най-дълго, бяха театралните сцени, оперните зали и кинотеатрите. Нещо повече, изключително много време мина преди хората да започнат да ги посещават масово и без страх. Затова едно от най-важните неща е тези, които създават култура, да бъдат подкрепени трайно и устойчиво, добави евродепутатът и отбеляза:

"Огромна част от хората, които "правят" културата на Европа не са на трудови договори, а сами се осигуряват. Затова е много важно да продължаваме да се опитваме да не се създава напрежение между творците, които са "на щат", и техните колеги, които са на "свободна практика". Нещо повече, и едните, и другите от тях, които създават културен продукт, трябва да имат гарантирани авторски права."

Горе-долу преди две години – на 9 декември 2020 година – в разгара на пандемията, организирах онлайн среща под надслов "Културно възстановяване и авторски права. Бъдещето на Европа".

То беше мотивирано от продължаващите към онзи момент преговори между сдружение "Филмаутор" и Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) относно определяне на дължимите възнаграждения за автори и продуценти на аудиовизуални произведения при препредаване. Две години по-късно изолация няма. Какъв е резултатът от преговорите, запита Слабаков и допълни:

"Какво се случва и с борбата с пиратството, свързани с книгите. Как да уредим въпроса с онлайн платформите за споделяне на видео и музика? Изобщо проблемите, доколкото ги има, дали са проблем в законодателната уредба или по-скоро става дума за въпрос, свързан с нейното прилагане? Знам, че голяма част от проблемите са трупани с години, но също така съм сигурен, че след като са създадени от хора, те са не нерешими, а нерешени."

Затова е интересно мнението на българските творчески съюзи и как се решават такива и други проблеми в Европа. Смятам, че този въпрос е важен, защото трябва да търсим и намерим възможно най-справедливия начин, който не само помага на културните дейци, но щади честта и достойнството на всички колеги и техните семейства, каза Андрей Слабаков.

След работния панел за авторското право българският представител на ВМРО в Групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков организира следващата дискусия, която се проведе в Народния театър "Иван Вазов". Тя бе на тема: "Насърчаване на европейското културно сътрудничество." Участници в този панел бяха директорът на Народен театър "Иван Вазов"  Васил Василев, директорът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов, директорът на Малък градски театър зад канала Бина Харалампиева, ръководителят на програми и проекти в театър "София" Катерина Христова, директорът на театър "Българска армия" Мирослав Пашов, заместник-директорът на Полския театрален институт д-р Ярослав Цимерман и президентът на Театро "Стабилен" в Катания проф. Рита Гари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не знам колко е справедливо във фризьорския салон в който се подстригвам да влезе инспектор и да каже на фризьорката да махне телевизора на който гледа турските сериали, защото щели да я глобят за нарушаване на авторските права?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: