Ангел Кунчев за симптомите на грипа, който върлува у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:05 / 21.03.2022
1019
"Тенденцията в цяла Европа е да отпадат част от мерките срещу Covid-19 на базата на сравнително положителното развитие на ситуацията – спадане на заболеваемостта. В България сме със заболеваемост малко над 300 на 100 000 души население. Няма пълна гаранция, че ситуацията ще остане същата“.

Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, и уточни, че останалите мерки ще бъдат предприемани на база на анализ на ситуацията.

"Имаше неразбиране за ролята на зеления сертификат. Той беше създаден от Европейския съюз, за да облекчи движението на хората по време на пандемията. И свърши работа. Впоследствие страните го добавиха като допълнителна мярка с цел да създава ситуация, в която хората могат да посещават различни обекти. Това беше важно за спокойствие на хората, че посещават безопасна среда. У нас обаче на преден план излезе функцията на ограничение“.

Кунчев допълни, че нивото на ваксиниране е много ниско към този момент. И подчерта, че не може да се говори за внос на заболеваемост от Covid-19 от страна на украинските бежанци.

"Но има други рискове. Свързани са с това, че войната върви ръка за ръка с някои заразни болести. Нови инфекции заради невъзможността за спазване на хигиена, но това е на място - в градовете под обсада. За хората, които пътуват, имаме предвид по-големи разлики между България и Украйна, които са в областта на нивото на заболеваемост от ХИВ/СПИН, което е доста по-високо в Украйна, на случаи на туберкулоза“.

Здравният инспектор посочи, че в Благоевградско има висока заболеваемост от грип. От началото на тази седмица има ръст във Варна, Шумен, Силистра, Разград:

"Абсолютно класическа картина на грип. В ученическа възраст – висока температура няколко дни, възпаление на очите, оплакване от стомашно-чревно разстройство“.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).