Ангелкова: Близо половината от фирмите в туристическия бранш работят в сивия сектор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:38 / 14.04.2016
804
Близо половината от предлагащите туристически услуги у нас работят в сивия сектор, каза в Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Ред в бранша ще бъде вкаран с единната система за туристическа информация, която ще свързва регистрите на хотелите, НАП и МВР.

"Различните данни, които имаме от организации и институции показват, че приблизително 40-50% е дела на сивата икономика, а колко туристически данък укриват хотелиерите, нямаме цифри. Определено единната система за туристическа информация ще подпомогне изключително много, както по отношение увеличаване събираемостта на данъците, така и по отношение на сигурността и това кой турист къде нощува и какъв е", обясни Ангелкова.

Затова от Министерство възнамеряват да форсират приемането в отделен законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. "Очаквам средата на май да бъде внесен в НС и преди лятото да бъде факт като правно изискване", каза Ангелкова.

Вече е създадена работна група от експерти на НАП, МВР, министерство на туризма и министерство на финансите, ДАНС, която да предложи техническа спецификация за софтуерния продукт по защитени канали. Очаква се системата да заработи от следващата година, така че да имаме най-накрая връзката между регистрите на хотелите, НАП и МВР. "Това е изключително важно, особено в предвид на геополитическата ситуация", допълни министърът на туризма.

По отношение на сигурността в летните курорти, Николина Ангелкова посочи, че ведомството работи съвместно с редица институции, за да бъде максимално ефективно в тази насока.

"Винаги по време на всеки летен или зимен сезон имаме по-голямо присъствие на органите на реда в курортите. В момента се следи ситуацията и при необходимост или заплаха от терористични атаки институциите ще реагират адекватно и ще се контролира процесът. За нас сигурността е на първо място", заяви министърът на туризма.

Тя отново подчерта очакванията за добър летен сезон на база направените предварителни резервации от големите чуждестранни туроператори.

Източник: "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).