Анкета сред пожарникарите показа проблемите на опасните "Ивеко"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:55 / 12.09.2018
1811
В периода 24 август – 10 септември 2018 г., Синдикалната федерация на служителите в МВР проведе изследване сред пожарникари и водачи на специализирани автомобили за пожарогасене. Причината за това изследване е поредният инцидент с един и същ пожарен автомобил, при който на 17 август 2018 година,  пострадаха трима пожарникари, а един от тях почина.

В изследването са участвали 147 пожарникари, от които 21% са водачи на специализирани автомобили за пожарогасене, 19% са едновременно и пожарникари и водачи, 20 % са старши пожарникари, а 33% са на длъжност началник на дежурна смяна и командир на екип в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Службите на 97% от анкетираните разполагат с  пожарен автомобил Ивеко Магирус TLF 3000/300 (4000/500), като той се използва като основен автомобил за гасене на пожар според 62% от анкетираните, за гасене само на горски пожари го използват 7%, рядко го използват 14% от участниците в анкетата, а 12% са казали, че предпочитат да не използват този автомобил.

48% от участвалите в анкетата пожарникари и водачи на специализирани автомобили са казали, че не се чувстват сигурни при управление (возене), 33% са отговорили, че се чувстват сигурни, но по-малко в сравнение с другите автомобили и едва 8% са казали, че се чувстват сигурни с Ивеко Магирус TLF 3000/300.

Общо 59% от участниците в изследването са попадали в опасни ситуации при возене/управление – 20% са казали, че тази ситуация е била еднократна, а  39% са имали повече от една рискова ситуация с този специализиран автомобил.  

Голяма част от ситуациите, за които са споделили почти 80% от анкетираните, са свързани със силно поднасяне в ляво или в дясно на автомобила  не само при рязко натискане на спирачки, но и при завои и нестабилност дори при ниска скорост. Споделени са случаи, в които автомобилите са поднасяли на завои при сух асфалт и температура около 25 градуса, както и на завои докато се е движел с много ниска скорост.

Основните проблеми, които са имали участниците в изследването на СФСМВР с този пожарен автомобил са:

- Проблеми със спирачките - слаба спирачна уредба и неустойчивост на ПА;  при определени екстремни (и не само ситуации), при натискане на педала на спирачката, автомобилът придърпва силно в ляво или в дясно; шарката на гумите е такава, че автомобилът поднася много при мокър асфалт; теч на трансмисионно масло.

"Проблем при натискане на спирачка - дърпа в ляво или дясно- по негово желание. Нестабилен дори при ниска скорост. При скорост около 50км/ч и заобикаляне на препятствие – подчертавам, без рязко въртене на волана се изискват сериозни усилия, за да остане на пътя. Спирачките са недостатъчно ефективни, дори при използване на моторна спирачка и подбиране на коректна предавка. При силен страничен вятър зимата в камиона влезе сняг и се наложи да ползвам зимна бойна куртка, за да стопля крака си, намиращ се до вратата. След прибиране в службата се оказа, че има разстояние между вратат и уплътнението.“

- Висок център на тежестта, който кара пожарния автомобил да се накланя повече от нормално в завоите; занасяне на задната част на камиона при обратен вираж.

"Автомобилът е много нестабилен. Правил съм маневра на много денивелирана повърхност - автомобилът остана прав, а надстройката толкова се беше наклонила, че едва ли не щеше да се откъсне от шасито.“

- В някои ситуации моторната спирачка се задейства без причина и забавя автомобила, без това да е желано от водача, което при определени ситуации е опасно за всички в специализирания автомобил.  

- Проблеми с инсталацията, светеща check – лампа, системата “pump and roll“ не работи, изгасване на автомобила по време на гасене на пожар, отказ на помпа, тракане и виене на помпа,  ДПФ филтъра, проблеми с въздуха на помпата, много грешки на командно табло, светеща индикация на таблото, че няма масло, а на щеката е малко под максимума,  проблеми с байпаса на автомобила, протичане на топла вода от струйника. Изгорял "Expansion module“ и постоянно горящи бушони; отказал компресор за въздух.

- Изтърване на предни амортисьори; постоянни течове от нагнетателните отверстия.

"При навлизане в кръгово движение или завой се чува силно изпукване от някъде и камиона се накланя повече от другите ППА, 4000/500 има проблеми с упътването по пътя, т.е. при леко влажено пътно платно воланът се върти в дадена посока а ППА продължава направо.“

- Проблем с включването и изключването, копчетата по контролните панели са изключително трошливи

- Бавно подаване на вода.

- Пропуска вода при дъждовно време през предните врати.

- Късат се ресьори и скоби, които ги държат.

- Много дълъг срок за ремонт в оторизиран сервиз.

90 % от анкетираните пожарникари са чували за проблеми с тези автомобили, с които са се сблъсквали колегите им в други служби. Според анкетираните 12% от пожарните автомобили не се обслужват при технически проблеми, а 19% са казали, че ако възникнат проблеми, то те се отстраняват на място – в гаража,  от самите служители.

Виж коментарите (1)

Още по темата (2):
22.08.2018 Синдикален лидер разкри защо се е стигнало до трагедията с пожарникаря в Пловдив
20.08.2018 Пожарникарите търсят виновника за смъртта на колегата си! Кой одобри тези пожарни?
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).