Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Антична чаша доказа: Ракията е българска
Автор: Екип Burgas24.bg 15:04 / 10.10.2011Коментари (41)1277
© Burgas24.bg
Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Находката според проф. Димитров е сензация и доказва, че ракията е българско изобретение. "Светкавично" снимков материал на находката ще бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, което се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така акцизът на напитката може да бъде намален наполовина според европейските регламенти.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език "Аз пих на празника ракиня". Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата "ракиня" всъщност е ракия.
"На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение", каза проф. Димитров.

"Щом се върна в София снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен", коментира още той.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Грък, сърбин и румънец хванали златната рибка и тя им обещала по едно желание ако я пуснат. Румънецът: - Искам в България да изригне вулкан и да я заличи от лицето на земята... Сърбинът: - Искам в България да пламне пожар и да я опустоши. Гъркът: - Искам в България да тръсне земетресение и да я срути... Златната рибка плеснала с перки и Букурещ изригнал вулкан, Белград пламнал в пожари, а в Атина след мощно земетресение паднал Акропола. Тримата изпаднали в ужас се развикали на рибката : - Какво направи по дяволите, ние това ли си пожелахме?!? - О, ще ме извинявате момчета, аз съм гледала старата карта...
0
 
 
Патентовайте щото във Франция бг сиренето тук се продава от гръцки, турски , и датчански производители, а ние лапаме мъжите, даже салатата Снежанка са я патентовали като гръцка салата Цазики!!!???
0
 
 
Turkey са на баба ти старите гащи - аре - OFF!
0
 
 
Побързайте за патента,че да не стане като с киселото мляко....!!!Тук в Испания нашето БГ мляко го рекламират,че е гръцко,просто е поредната *заслуга*на някои от всичките досегашни въздухарски правителства.
0
 
 
турците, наред с още 7 Балкански страни предлагат Ракията за тяха национална напитка. Много тъпо. Ракията е Българска. И чичко Гугъл знае тва :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: