Апартамент не се оценява сам - в съседен или по-долен някой може да е махнал половината стени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:22 / 10.02.2023
3177
“Надявам се държавата да реагира на това, което се случва в Турция и най-после да вземе мерки за изготвяне на цялостна стратегия за реакция на нашата държава, защото ние сме абсолютно неподготвени за земетресения, от които са настъпили разрушения и има жертви. Единственото, в което имаме готовност, са спасителни екипи“.

Това каза в интервю за БНР екологът инж. Димитър Куманов, участвал в преодоляването на последствията от бедствия в България и Албания и автор на инструкция за реакция на населението преди, по време и след земетресение.

Според него щетите и жертвите от земетресението могат да бъдат намалени значително. Инструкцията, която той написва е базирана на негови професионални знания, информация от интернет и неща от опита, който е натрупал при обследвания на повредени сгради след земетресението в Перник.

В ефира на предаването “Нашият ден“ той посочва какво трябва да се знае преди земетресението. Куманов съветва при никакви обстоятелства да не се къртят стени и да се правят преустройства без сериозен конструктивен проект и посочва, че при земетресение реагират и участват всички възможни системи на сградата:

“Когато удари едно земетресение всяка налична стена във всяка сграда, ако говорим за тухлени стени, независимо колко е дебела, се съпротивлява. Самата сграда мобилизира всичките си елементи. Обследвал съм стотици сгради, които са били само с тухлени зидарии, както дебелите стени, които са по фасадите или между отделните елементи, така и по-тънките стени, които са половин тухла, когато са в едно и също направление, са имали едни и същи пукнатини. Това означава, че и по-тънката стена е поела някакви усилия, за да се спука. Нейният принос в реагирането на сградата и сигурността е по-малък, отколкото е на по-дебелите стени, но и тя се е съпротивлявала“.

“Не къртете без усилване и обстойно обследване на сградата. Апартамент никога не се оценява сам, защото в съседен или по-долен апартамент някой може да е махнал половината стени“, предупреждава инж. Куманов.

“Изчакайте на най-безопасното място да премине труса и тогава напуснете спокойно. Не можете да избягате от сградата за десет секунди, нали?! А най-често тежките повреди и разрушения са на нивото на първия етаж. Тоест, там може да бъдете смачкани, докато бягате.

Не използвайте асансьор. Токът ще спре, асансьорът ще блокира и после изваждането на хора от него е много трудно. Стойте далеч от прозорците. Те могат да се счупят и да ви наранят“, съветва Куманов на страниците на инструкцията, създадена от него.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).