Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апелативният съд във Варна намали присъдата на жесток убиец
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 12.10.2022Коментари (0)418
©
Варненският апелативен съд измени присъда на Шуменския окръжен съд и намали наказанието на подсъдим за убийство, съобщиха от пресцентъра на съда.

Производството е второ по ред пред настоящата инстанция след като Върховният касационен реши отмени предходното решение и върна делото за ново разглеждане. Така отново предмет на въззивна проверка е присъда на Окръжен съд – Шумен, с която Исмаил И. е бил осъден на 12 години лишаване от свобода за това, че на 08.юни 2018 г. в шуменското село Лятно умишлено умъртвил Емине Р., като го е извършил по особено мъчителен начин и с особена жестокост. По това време деецът е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си.

Подсъдимият е глухоням по рождение и контактува с околните само с елементарни жестове. На 08.06.2018 г., той, пострадалата и още няколко души се черпели с алкохол. Жената си тръгнала, но установила, че й липсва телефонът и се върнала. Исмаил я последвал по улицата, нанесъл й множество силни удари и я душил. Оставил я, прибрал я и си легнал. Пострадалата била намерена от случаен минувач. Въпреки болничното лечение, 46-годишната жена починала след 18 дни. Безспорно доказана е причинно-следствената връзка между смъртта на жената и множеството нанесени й травми.

Според въззивната инстанция, Шуменският окръжен съд правилно е приел, че подсъдимият е извършил убийството, като е действал сам, без съучастник. За разлика от предходния състав на Апелативен съд – Варна, настоящият съдебен състав смята, че травматичните увреждания, довели до смъртта на жената, са причинени само и единствено от подсъдимия. В рамките на упоритото си престъпно поведение Исмаил И. е разполагал с достатъчна възможност да осъзнае действията си и последиците от тях, и да допусне последвалия резултат. Особената жестокост и особено мъчителният начин, с които е извършено престъплението, са доказани с броя и силата на нанесените удари, и със страданията на жертвата.

Варненският апелативен съд обаче съобрази, че Шуменският окръжен съд не е взел предвид смекчаващите отговорността обстоятелства - чистото съдебно минало, личността и здравословното състояние на подсъдимия – той е с 80% трайно намалена работоспособност. Ето защо този справедливо е той да бъде лишен от свобода за период от 8 години. Първоинстанционната присъда в гражданско-осъдителната си част остава в сила: Исмаил И. трябва да заплати на 4-мата граждански ищци общо 200 хиляди лв. обезщетения за причинени неимуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: