Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Археологията – младежката страст на Корнелия Нинова
Автор: Екип Burgas24.bg 16:04 / 28.02.2021Коментари (1)609
Казват, че археологията е страст за цял живот. Ако човек не го е изпитал лично, е трудно да се опише тръпката да откриеш със собствените си ръце поредния фрагмент от един богат исторически пъзел. За това са нужни и голямо търпение, самодисциплина и приключенски дух, а явно те не липсват на Корнелия Нинова.

Малко хора знаят, че за лидера на социалистите археологията е страст още от ученическите години. Заради влечението й към древногръцките автори и античната култура кандидатства в Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ“ (НГДЕК). Не само успява да влезе в най-елитното за времето си училище, но и го завършва с пълно отличие.

В момента НГДЕК има статут на класически лицей към СУ "Св. Климент Охридски", а нейни възпитаници са наши бележити учени, актьори, журналисти и политици. В духа на класическото образование Корнелия Нинова изучава латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, история на културата и философия. Казват, че латинският и до днес ѝ е слабост като в парламентарните кулоари или на срещи обича да цитира латински сентенции и автори.

За ученическия си период споделя: "В НГДЕК ни преподаваха кадри от Софийския университет, които ни възпитаваха в свобода. Те ни извадиха от стандартните рамки и ни направиха различни, волни, с размах и мироглед“. Навярно знанията върху езика на правото и богатата подготовка по хуманитарни и класически дисциплини й помагат да завърши с пълно отличие и Юридическия факултет на Алма Матер. Именно в ученическите години са първите срещи на Нинова с древните артефакти.

Все още си спомня как на археологическа бригада целият клас заминава за Мелник. Класните стаи на местното училище са превърнати в спални за един месец. Всеки ден младите любители-археолози се качват на меловете – пясъчните мелнишки пирамиди, за да копаят древни гробници. Благодарение на изградените връзки с класически училища в цяла Европа, НГДЕК осигурява на разменни начала участие на учениците си в археологически разкопки. Така младата Корнелия Нинова попада в Катедралното училище в гр. Орхус, Дания, където изкарва специализация по археология. Орхус е основан е през 8 век по време на викингите и е най-старият град в Скандинавия, а също и вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Там младите класици участват в разкопки на древни селища от епохата на неолита.

Незабравим за Нинова остава и споменът от пътуването на целия й клас от НГДЕК до остров Крит в края на 80-те години по договор за културен обмен между България и Гърция. Там участват в разкопки и успяват да посетят най-големият археологически обект от времето на минойската цивилизация - Дворецът в Кносос, изграден около 2000 г. преди новата ера. Решаването на загадките от миналото дава основа за разбиране на настоящето и нерядко определя бъдещето ни. Може би това е и формулата за един успешен политик, която Нинова е научила добре и следва по пътя на политическата си кариера.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
От тея захаросани приказки ще хванете някой диабет. Да се ровиш в лайната в Крушовица и Мизия не е археология ,а селскостопанска дейност по почистване на гюбрета. Човек,който се увлича по археология учи история и археология. Не завършва право! Тая червена селяндурка цял живот се е нагаждала и лизала задници. Няма нужда да и измисляте сладки автобиографии. След Орхус явно е станала седесарка и чичо Ваньо я е приютил по партийна линия. Той затова Станишев я уволни за корупция. Всички на Запад знаят по какво се увлича. По приватизацията на Техноимпекс и по ген.Решетников. И вземете на Катето Манолова да и намерете едно местенце за дУпетат. Гледам ,кипри се все до тая цървулана ,а места за НС или Европарламента взимат само разни други кранти.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: