Архитекти показват демографската ни криза на биеналето във Венеция

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
17:00 / 27.04.2023
455
За първи път от 15 години насам България ще бъде представена на Венецианското биенале за архитектура 2023 г. Националното участие на България в Биеналето за архитектура във Венеция през тази година се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, информира Министерството на културата.

Проектът "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите.

Демографската криза, обезлюдяването и изоставените училища са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусии и обмен на информация.

За да илюстрират визуално процеса на изоставените райони и намаляване на населението, кураторите Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фрич и Костадин Кокаланов се обединяват с белгийския фотограф Александър Дюмарей, който през последните години прекарва много време в пътувания из страната и документира през обектива си процеса на упадък и, по-конкретно, изоставените училища.

Изложбата е разделена на три основни зони - "вход", "класна стая" и "зона за интервюта/дебати", като приканва посетителите постепенно да се потопят в сложния и будещ тревога проблем за свиващите се региони. Сценографията е нещо повече от обикновен фон; тя е платформа за размисъл, подтикваща посетителите да се включат в диалога за предизвикателствата, пред които сме изправени. Поемането на отговорност и извличането на поуки е една от основните задачи, която си поставят авторите на експозицията.

Кураторите си сътрудничат с институции и общини, за да съберат оригинални артефакти и да онагледят идеите си. За целта са подбрани стари детски съоръжения и училищно обзавеждане, които ще бъдат пренесени в залата – домакин на българския павилион във Венеция.

"Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ обещава да представи България по оригинален и запомнящ се начин. Концепцията отговаря на правилото на Биеналето - колкото по-въздействаща и разбираема е експозицията, толкова по-запомняща се е тя.

Кураторът на Биеналето за архитектура 2023 Лесли Локо коментира: "Архитектите имат уникалната възможност да представят амбициозни и творчески идеи, които ни помагат да си представим едно по-справедливо и оптимистично общо бъдеще".

Лесли Локо е основател на African Futures Institute, създаден в Акра, Гана, през 2020 г. като следдипломно училище по архитектура и платформа за публични събития. През 2015 г. тя основава Висшето училище по архитектура в Йоханесбург. Преподавала е на няколко континента и е носител на множество награди за принос в архитектурното образование.

Официалното откриване на Българския павилион във Венеция ще се състои на 18 май 2023 г.

Създадено през 1895 г., La Biennale di Venezia днес е признато за една от най-престижните културни институции в света със събития в областта на изкуството, архитектурата, киното, танца, музиката и театъра.

Биеналето за архитектура 2023 във Венеция ще продължи до 26-и ноември тази година.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната?
До вчера под домашен арест, днес Божков е устремен към парламента...
Росица Матева: Подготовката върви в срок, две партии са се отказа...
Нинова: ГЕРБ си остава нашият основен политически опонент
Божков вече няма да е под домашен арест, наложиха му парична гара...
МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).