Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Армията сериозно изоставала от стандартите на НАТО
Автор: Екип Burgas24.bg 09:44 / 05.04.2016Коментари (1)856
©
Предстоящата среща на върха на НАТО в Полша през юли може да се окаже доста гореща за българската делегация. Страната вероятно ще понесе критики заради забавената модернизация и изпълнението на ангажиментите, поети пред Алианса, пише "Сега".

Това стана ясно от доклада за състоянието на отбраната през 2015 г. Той отчита сериозно изоставяне от покриването на критериите, по които алиансът оценява състоянието на отбраната ни.

Един от тях е използваемостта на въоръжените й сили. Той е и основен индикатор за степента на изпълнение на поетите ангажименти към колективната отбрана на съюза. Един от показателите е възможността за използване на въоръжените сили зад граница.

Изискванията са такава способност да имат 50% от Сухопътните войски (СВ), 40% от летателните апарати на Военновъздушните сили (ВВС) и 80% от корабите на Военноморските сили (ВМС).

Само пехотата покрива изискванията. Флотът и бойната авиация са доста далече - съответно около 30 % и 5%. Друг показател е способността да се използват въоръжените сили в продължителни бойни действия. На него трябва да отговарят 10% от СВ, 8% от ВВС и 28% от ВМС. Тук отново само пехотата покрива изискванията. Обясненията на МО са, че бойната авиация и флотът не поддържат подобна способност поради липса на пари.

Именно заради недостатъчното финансиране от МО отчитат и неизпълнение на целите, за които България е поела ангажимент. Това са оперативните способности, които трябва да бъдат изпълнени. Забавяне има още за 2013 г., което е довело до критики от страна на алианса. Те бяха отправени в доклада NATO Defence Planning Capability Review 2013/2014, който беше скрит от МО. И в доклада за 2015 г. това се потвърждава.

Едва миналата седмица правителството реши да започне три проекта за модернизация, които вероятно ще променят тази негативна тенденция.

Става въпрос за покупка на западните изтребители, построяването на бойни кораби и ремонта на МиГ-29. Стойността им обаче е около 2.5 млрд. лв., което е непосилно за бюджета. Само ден след решението на правителството подобен знак беше даден и от финансовото министерство. Според него максималният размер за капиталови разходи във военния бюджет няма да надвишава 200 млн. лв.

Това няма да стигне дори само за проекта на изтребителите.

На този фон от МО отчитат увеличаване на рисковете за страната и опасностите от терористични удари. "Освен преки заплахи тези лица създават индиректна опасност от разпространение на екстремистка идеология, привличане на последователи, подпомагане и събиране на финансови средства с терористични цели", е посочено в доклада. Като най-застрашени от терористични атаки са посочени военните ни контингенти и наблюдатели в международни операции и мисии, официалните задгранични представителства и техният персонал, както и българските служители в компании, осъществяващи дейност в кризисните региони.

Не се изключват и атаки срещу български обекти и граждани както на наша територия, така и зад граница, включително с възникване на заложнически кризи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 05.04.2016 г.
0
 
 
А! Ама то се води,че имаме армия ли?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български тенис
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: