Ас с мистериозен пост: Защо не прегледате записите на магнетофоните в КП?

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
21:29 / 15.06.2021
6354
Настоящи пилоти-колеги на майор Валентин Терзиев и бивши негови колеги, които вече са пенсионирани, продължават да се вълнуват и да търсят истината за катастрофата с МиГ-29. Повечето от тях вече са наясно, но мълчат стоически. 

Други продължават да питат: "Защо командният пункт на стрелбите не е заповядал излизане от атака на майор Терзиев след пуска на ракетата и слизането под безопасната височина??? Има нещо гнило във военната авиация!? Калинките са превзели и армията!"

"Единствен и резонен въпрос. И основен. Там е проблемът, не самолетът. И да, никой не го задава. Лае се напосоки навсякъде, за спорта."

"За знаещите, несъответствията и неадекватността е очевадна!"

"Нещо крият! В памет на Вальо този път ще търсим истината!"

"Точно заради неговата памет трябва да се каже истината. Кой е виновникът за неговата гибел. Не може всичко да се замита. Защо кутията не се изважда??????Какво крият???????"

Това са само част от многото въпроси, които си задават пилотите в интернет мрежата. 

Един от бившите пилоти обаче изригна и попита директно:

"Защо не прегледате записите на магнетофоните в КП и на ръководството на полетите и не ги пуснете в ефир? Там ще се намерят всички отговори на неизвестните само за последната мишена – как, кога, кой и къде. Ще имате ли смелост, или ще се скриете зад прокуратурата с оправдание, че се води разследване и е тайна? Хайде, отговорете и пуснете записите от магнетофоните!"

Същият този вече пенсиониран пилот - Величко Дерузов, коментира трагедията от няколко дни. Явно духът му е много разбунен. Ето какво още написа той:

"Имам само един въпрос към ръководството на стрелбите. Защо не прекратихте насочването на прехващача към мишена, която явно не е била нормална, а скоростта на сближение с нея е 900 -1000 км? Или все още витае напънът да се покажем пред натовското командване? Ще споделя как се тренираха летците от Графа по мое време, на МиГ -19.

Нощем давах цел на трениращите летци от ескадрилата на МиГ-21. Полетът изпълнявах по маршрут Търговище - Плевен и обратно на четири захода на 12000 м височина, за да може да се приближи реалното сближение с целта А. За да се пристъпи към реално изпълнение, се искаха три зачотни прехвата и имитация на пуск на ракета. След като преминах на МиГ 21, също се организираха стрелби по парашутна мишена.

Само един случай: В групата бях първи, но пускачът на мишената явно я е пуснал на по-голяма скорост от 400 км и тя се е разкъсала. На екрана на РЛС стана мъгла от метки, но от КП настояваха "пред  теб на10 км, на 5 км. Стана ми ясно, че няма да стане прехватът и излязох от атаката. Следващият след мен е хванал визуално някое парче и извърши пуск от 500 м. На разбора за мен казаха "незачел“, на следващия – "отличен“, при положение, че е извършил пуск в нарушение на всички мерки за безопасност.

Ако и сега продължава тая практика на висшето ръководство да се покаже пред големите, дори и при опасност от катастрофа, всичко е ясно. При създалата се обстановка единственият изход е бил "прекратяване на задачата". Като РП много години, така бих решил изхода, без непременно да се изпълни една тренировъчна задача и се стигне до фатален край, за срам и позор на ръководството на учението.

Виж коментарите (1)

Още по темата (100):
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
08.06.2022 Откриха паметна плоча на загиналия пилот от Графа Валентин Терзиев
04.06.2022 Откриват паметник на пилота от Графа, загинал край Шабла
05.11.2021 Парите за извънреден труд на майор Терзиев ще бъдат изплатени
Още новини от Национални новини:
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...
Балабанов: За нас винаги номер 1 са били българските граждани. Мн...
Тома Биков: Готови сме да спечелим изборите категорично
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите
Тъжна вест от Парка за мечки край Белица
"Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия в рафинерията...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).