Асен Агов с призив към БНТ да нарече студио на Нери Терзиева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:37 / 04.06.2022
552
Свидетели сме на това как Нери Терзиева оставя една страхотна следа в българската журналистика - един свободен човек, който никога не направи компромис със свободомислието си. Това заяви журналистът Асен Агов в "Денят започва с Георги Любенов".

Асен Агов става главен редактор и водещ на "По света и у нас" през 1990 година. По-късно двамата с Нери Терзиева започват да водят новините в новосъздадения Екип 2 - революционната идея на Нери, заради която два екипа в единствената тогава телевизия работят в конкуренция помежду си.

"Създадохме го в една стаичка в новините на четвъртия етаж, с едно окъсано канапе и две пишещи машини "Марица", на които липсваше капакът отгоре и трябваше да въртим лентата с пръст, защото автоматиката не работеше. след няколко месеца Нери издейства от фабриката в Пловдив да получим две нови машини. Много се тормозехме с тях, толкова бяха твърди клавиатурите", разказа той.

Именно Екип 2 въвежда човешкия език в новините, от който хората са имали нужда. За Асен Агов свободата на мисълта е мисия.

Не се хваля. Ние знаехме, че тази промяна хората трябва да я почувстват, защото телевизията беше една. Някои я почувстваха негативно, но много милиони спечелиха свободата си. Не смятам, че сме били мисионери, но съвсем осъзнато работихме в тази посока - хората да получат информацията, която ще им помогне. От една страна времената бяха бурни, от друга - за работа бяха пълни със събития, които бяха истинско предизвикателство да представяме.

В рамките на месец-два Нери Терзиева е събрала толкова млади хора в Екип 2, че са започнали обвинения, че целта е зте да бъдзат манипулирани.

"Никога не ни е минало през ума да манипулираме някого. Просто ги учехме на трезва и земна журналистика, в услуга на обществото, каквато е и ролята на обществената телевизия. Тя е и преподавател в СУ, активна във Факултета по журналистика, тоест, много хора са излезли от нейното котило. Това е знаменита работа, която тя вършеше, защото стандартите на свободната журналистика, която е абсолютно необходима, за да имат хората свобода в страната, този неин принос е онова, което аз наричам, че загубата ѝ е само физическа, но не и духовна".

Асен Агов призова ръководството на БНТ да нарече студио на Нери Терзиева.

"Не виждам защо един човек, толкова допринесъл и толкова саможертвоготовен като Нери, името ѝ да не служи за мотивация на всички млади хора, които неминуемо ще дойдат тук, в телевизията, да работят", каза той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (10):
12.06.2022 Семейството на Нери Терзиева трудно приема, че се омъжва за християнин
05.06.2022 Невероятното обяснение в любов към Пловдив от легендарната Нери Терзиева
03.06.2022 Барух за Нери Терзиева: Задържаха ни едни милиционери, така започна едно от най-скъпите приятелства
03.06.2022 Кедъра за Нери Терзиева: Помня как Хачо Бояджиев я уволни, а Сашо Диков едва не му разби муцуната
03.06.2022 Асен Агов: Мястото на Нери Терзиева в Рая е абсолютно гарантирано
03.06.2022 Виктор Николаев потъна в скръб заради Нери Терзиева: Тя бе икона в журналистиката!
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).