Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Асен Меджидиев: Трябва да има повече приемственост между отделните министерства и ведомства
Автор: Йоланда Пелова 12:02 / 30.09.2022Коментари (0)430
©
Пациентското електронно досие вече е факт, но какво още трябва да се направи за здравната ни система. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Меджидиев, електронното здравно досие вече е факт. По какъв начин това ще улесни населението, от една страна, а от друга – и държавата?

При всички положения това е много голяма крачка напред в реформата на здравеопазването. Дигитализацията и електронното досие помагат и на пациента, и на лекаря. Пациентът може да следи абсолютно всичко, което е регистрирано като преглед, статус, изследвания, изписана терапия. Всичко това остава и се записва в неговото досие и като история. А съответно пък, отивайки при лекаря, той може да се запознае с това какво е било състоянието му, ако е бил при друг специалист преди това на преглед или на лечение в съответно лечебно заведение, какви изследвания са правени, какви манипулации са правени, какви диагнози са поставени. Така че това е информация, която е много полезна и за двете страни.

А можем ли да кажем от какъв период е тази информация?

Сега не мога да кажа, че е с голяма история тази информация, но с колегите от "Информационно обслужване“, които го изготвиха целия този проект съвместно с нас, имаме намерението и уверението от тях, че ще се вкара информацията за много години назад, но това ще стане вече постепенно във времето.

Да, постепенно. Т.е. ние сега, в момента не можем да видим голяма хронология назад във времето. В момента какво е достъпно, можем ли да кажем?

Достъпно е това, което се извършва в последните месеци.

В последните месеци, да.

Да. Това е, което е, защото преди това всичко е било на хартиени носители и няма как автоматично да бъде прехвърлено.

В момента, да. Но предвиждате това да се случи, нали?

Да, заложено е това да се случи. Заложено е и мислим за улесняване и на достъпа до електронно досие, тъй като засега е само с електронен подпис с оглед защита на личните данни.

Заложено е да се направи улеснение за по-лесен достъп до досието. Хубавото на досието е, че в него могат да се вкарват и данни за близки хора, например за родител, възрастни родители, които по-трудно боравят със системата, за деца – много опции има, които са полезни. Най-хубавото е, че имаме и мобилно приложение на това електронно досие. Хората и през телефона си дори могат да влязат. Друго, което е удобно, е, че ако видят някаква нередност – аз затова казвам, че то ще осъществява и контрол, и самоконтрол – ако видят някаква нередност, директно през мобилното приложение могат да сезират контролните органи.

И още една важна новина, която съобщихте скоро – че от 1 октомври всички работещи в Спешната помощ в цялата страна ще получат допълнителни възнаграждения. Обявихте и че водите разговори с Министерството на финансите как да бъдат компенсирани служителите от районните здравни инспекции, които знаехме, протестираха. На какъв етап е диалогът, г-н Меджидиев?

Абсолютно точни сте. Със спешните медици, тъй като те са получавали по време на извънредната епидемична обстановка добавки и които от юни месец насам са спрени, доходите им бяха доста спаднали. Но тъй като в момента нямаме редовно правителство, ние сме служебен кабинет и нямаме парламент, който да може да подсигури трайно увеличение на заплатите, в момента се договорихме, за което благодаря и на колегите министри и специално на министъра на финансите, че отпусна тези средства, за да може да ги компенсираме до края на годината, като абсолютно всички в структурите на цялата Спешна помощ в България от ниво от шофьор до лекар ще бъдат компенсирани. Водим разговори, тъй като все пак и ресурсът е ограничен, пак казвам, нямаме парламент и няма как да увеличаваме трайно заплати, по някакъв начин до края на годината да постигнем и компенсация и за служителите в РЗИ, тъй като тези хора наистина и по време на КОВИД ситуацията, и в останалите случаи положиха много усилия и много работа отхвърлиха. Примерът е дори с наводненията сега в карловските села, пак екипите им работеха перфектно. Но от предишния кабинет това просто не е заложено. Заложили са, че увеличение на заплатите можело да има, само ако има т.нар. "оптимизация“, съкращения на персонал. Но той, персоналът – те и в момента не достигат кадри в системата на РЗИ, въобще не може да говорим за съкращения. Напротив, на нас ни трябват повече кадри там. Но нали разбирате, при тези възнаграждения трудно се осигуряват кадри за РЗИ-тата.

Споменахте за оптимизацията. По какъв начин според вас трябва да бъде оптимизиран сектор "Здравеопазване“?

Това вече е много сериозна тема. Със сигурност не съкращенията са решението за оптимизацията на сектор "Здравеопазване“, тъй като в някои населени места дори имаме недостиг на персонал. Оптимизацията на сектор "Здравеопазване“ по принцип става с подобряване на базите, в които се работи, подсигуряване на по-добри възможности за специализации на младите лекари, стимулиране на младите лекари, тъй като при тях не само възнагражденията са важни, важно е и това какви условия имат те да специализират и да се развиват напред. Те са много факторите, нали ви казвам, но все пак ние сме служебен кабинет в момента и се стараем това, което за момента можем да помогнем и да свършим, това е работа на едно редовно правителство.

Да, така е. Вие сте лекар. Лекарското съсловие – къде му е мястото? Къде е то сега и къде трябва да стои?

Аз съм категоричен: Лекарското съсловие - мястото му е на първите редици в елита на обществото. Затова това според мен не се коментира. Там, където е по цял свят, и там, където е било в България – просто трябва да се върнем на това място.

Срещнахте ли трудности на министерския пост?

Със сигурност, няма как да не призная, че е доста труден. Но с много усилия се справяме, поне с дребните неща, които сме си поставили като задачи. Една от основните и най-важни задачи, която съм си поставил, е изработването на Наредба за остойностяването на лекарския и сестринския труд, тъй като това е нещо, което е много стратегическо.

Една много важна наредба, да.

Работим усилено по нея, работим и по проектите за Плана за възстановяване и устойчивост за Европа, тъй като те също са важни за реформата ни в здравеопазването.

Като заговорихме за трудности на вашия пост, можем ли да си поговорим малко и за трудностите за лекарите като цяло в България? Защото те биват много често упреквани от пациентите, насилвани дори. Какви затруднения срещат у нас лекарите и как държавата им помага?

По принцип лекарската професия и сестринската професия не са леки. Натоварването е голямо. Първо, че работим с хора, а самите ние сме хора – това не трябва да се забравя. Ние не сме машини и ние понякога може да грешим. Просто критичността, която има към всеки един от секторите, трябва да се замислим, да се поставим на мястото на другия. Аз затова казвам, че ние също сме пациенти, и ние сме от обратната страна. И аз самият ходя на лекар, когато ми се наложи, и се съобразявам с натовареността на колегата, който ще ме преглежда. Но въпреки това, аз мога да кажа, че след обиколката си из страната, която правя вече регулярно – посетил съм над 12 болници, проверките, които правя, са основно насочени в разговори с пациенти, които лежат по болниците, пациенти, които посещават спешните звена и кабинетите и мога да кажа, че моите впечатления са, че по-голям процент от пациентите все пак са доволни от услугата, която получават. Разберете, винаги ще има недоволни, винаги има и критични хора, и това е нормално. Така трябва да бъде, за да се развива една система.

И все пак оптимист ли сте, че след изборите ще дойде едно по-светло бъдеще за здравната ни система, за стабилизиране на това голямо и важно перо в държавата ни?

Аз по принцип съм оптимист като човек, но по повод на политическите теми и това какво правителство ще дойде, не мога да кажа нищо. Според мен никой не може да го каже в момента. Пожеланието ми е по-скоро наистина да има едно стабилно редовно правителство. Пожелавам в оптимизма си приемственост. Просто това сме го забравили – трябва да има повече приемственост между кабинетите и между отделните министерства и ведомства. Понякога не всичко, което се прави, е лошо, има и добри неща и те трябва да бъдат продължавани от всеки един кабинет, за да се върни напред.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: