Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Асен Василев: Необходим е по-добър обмен на информация, за да се спре избягването на санкциите
Автор: ИА Фокус 17:06 / 05.12.2023Коментари (0)571
©
С комисар Макгинес направихме инспекция на "Капитан Андреево", на която наблюдавахме основно как се изпълняват санкциите. Има доста сигнали от Европа за стоки с двойна употреба, които минават през границата. В последните няколко години има също засечени и изключително голямо количество недекларирани пари. С промяна на закона от септември те се конфискуват. От началото на годината до момента на този пункт са конфискувани над 26 млн. лв. Това каза министърът на финансите Асен Василев на съвместен брифинг с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес след посещението им на ГКПП "Капитан Андреево".

Министър Василев посочи, че комисар Макгинес е споделила с него данни от анализ, според който в Европа има над 20 хиляди компании, които под една или друга форма намират начин да избягват санкциите и един от основните транспортни коридори е на "Капитан Андреево“. По думите му само за последния месец са засечени над 4 случая на стоки с двойна употреба, предимно електронни компоненти. Според него на европейско ниво трябва да има доста по-добър обмен на информация, за да може да бъде проследен целият трафик от началото до края. Защото, ако са изрядни документите, на самата граница няма как да бъде спряна стоката.

"Днес посетих границата, за да чуя и да помогна за повишаване равнището на сътрудничество“, заяви комисар Макгинес. Според нея е било много важно да се приеме поканата на министъра, за да се увери лично за мащаба на предизвикателството на място. "Граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево работи 24/7 и броят на камионите непрекъснато нараства. Това е наистина важен пропускателен пункт за Европейския съюз. Моята роля да помагам за спазването на санкциите е от ключово значение и трябва да гарантираме, че те се прилагат успешно. Правоприлагането е отговорност на държавите членки и ние имаме много добро сътрудничество, включително с България в това отношение.“

Като коментира значението на преминаването на границите във връзка със санкциите срещу Русия, комисарят заяви: "При всеки пакет от санкции срещу Русия предизвикателството, свързано с прилагането на санкциите, нараства. Русия и нейните приятели намират начини да ги заобикалят и ЕС трябва да обърне специално внимание на обмена на информация между своите държави членки, за да разбере по-добре къде могат да възникнат проблеми.“

Комисарят изрази задоволство, че българските органи са решени да проверяват всяка стока, която влиза и напуска този граничен контролно-пропускателен пункт. Според нея това е важно не само за България, но и за Европейския съюз.

"Знаем, че съществуват проблеми, тъй като чуваме, че стоките с двойна употреба попадат на бойното поле. Но решимостта ни, като Европейска комисия, да подпомагаме държавите членки при прилагането на санкциите, е също толкова силна“, заяви комисар Макгинес. "Бях информирана много подробно за конфискациите — пари в брой, които са били извършени тук. Това са значителни суми, които е много вероятно да са с незаконен произход, и е много важно това да се спре“, добави тя.



Още по темата: общо новини по темата: 50
23.02.2024 »
13.12.2023 »
05.12.2023 »
27.11.2023 »
18.09.2023 »
14.09.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: