Асен Василев разясни как ще разходим 13 милиарда лева по Плана за възстановяване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:41 / 06.04.2022
620
"Днес правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост, очакваме при посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен утре да получим одобрение на българския план".  Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и отчете, че закъснението ни е точно от 37 дни.

Общата стойност на Планът е 13 520 565 000 лева, от които националното съфинансиране е около 2,1 млрд.лева.

Министър Василев уточни, че България изпълнява поетите ангажименти по "зеления преход"и намаляване на въглеродните емисии, без това да налага затваряне на въглищни мощности.

" Имахме три опции. Първата беше да не изпълним поетите ангажименти и да нямаме План за Възстановяване и тези 13 млрд. да не стигнат до българския народ и бизнес. Втората беше да се затворят между 1400 и 1600 мегавата от мощностите на Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани, което би направило България зависима от вносни източници, чиято цена не контролираме. Третата опция, която ние успяхме да договорим с ЕК е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме въглищни мощности и да предприемем всички възможни мерки за да намалим пиковото потребление през нощта и през зимата, като изразим сериозен комплекс от батерии със същите възможности като "Чира" и започнем проучване за геотермална енергия. Предвидене е и огромна Национална програма за саниране, за която са предвидени около 1,8 млрд. лева и подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната", подробно обясни Асен Василев.

За какви още проекти ще бъдат разходвани 13 милиарда, вижте във видеото!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).