Асен Василев за българския вариант на "Магнитски": Ние сме дали технически бележки

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
15:44 / 27.05.2022
1066
От Министерството на финансите има конкретни предложения, част от които бяха залегнали и в решението на Министерски съвет, по повод "Магнитски". Те са свързани с нуждата от бърза реакция, която да подлежи на последващ съдебен контрол. Това коментира финансовият министър Асен Василев по повод информацията, която се разпространи, че той пише българския вариант на закона "Магнитски", предава репортер на Sofia24.bg.



"Текстът не съм го гледал в детайли, има два или три варианта, които Министерството на правосъдието като работна група е предоставило. Ние сме дали технически бележки как да се случва процесът. А когато Министерството на правосъдието има финален текст, който е съобразен, си има законовият ред", уточни Василев.

"Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието, Министерство на финансите, Министерството на външните работи, ДАНС и редица институции са излъчили представители, които участват в тази работна група".

"Както знаете, когато излезна първият списък "Магнитски", имаше дупка в законодателството, държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена. Министерството на правосъдието е най-правилното министерство да се съобрази с всички - и национални, и международни актове, така че да намери най-удачния начин как да се запълни тази празнота", каза още той.

Асен Василев даде пример: Когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система и българската икономика от зараза от допълнителните санкции, този проблем да бъде овладян, като това трябва да подлежи на съдебен контрол и всички други атрибути, които са присъщи на правовата държава.


Виж коментарите (0)

Още по темата (65):
12.06.2023 Горанов: Не съм горд, че съм в "Магнитски", но мисля, че американските власти са подведени
18.02.2023 Томислав Дончев: Лидерът на ГЕРБ знаеше, че Владислав Горанов ще е в списъка "Магнитски"
15.02.2023 Цветлин Йовчев за "Магнитски": Проявяваме се като недостатъчно надежден и устойчив партньор
13.02.2023 Владислав Горанов: Разбира се, че съм член на ГЕРБ
12.02.2023 Какво представляват санкциите по закона "Магнитски"
12.02.2023 Овчаров, който бе санкциониран по "Магнитски": Нямам фирми, издържам се от пенсията си
Още новини от Национални новини:
Земетресение у нас
Кога в България ще преминем на 4-дневна работна седмица?
Какво да правим, ако ни излезе положителен тест за наркотици, но ...
Крум Зарков: В държавата има криза, действията на служебния кабин...
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детс...
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка: Цялата буза и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).