Астрономическата пролет настъпва днес в 12.29 часа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:20 / 20.03.2017
884
За 2017 година астрономическата пролет ще настъпи днес, 20-и март, в 12.29 часа българско време. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Пенчо Маркишки - физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет. 

По думите му тогава Слънцето ще бъде в пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби. "Това е датата на пролетното равноденствие", каза Маркишки. 

Той обясни, че хората вече усещат по-голямата продължителност на деня, например по това, че се връщат от работа по светло или в полумрака скоро след залеза, а не по тъмно, както бе през януари.

"Скоро ще има и друго събитие, което ще ни напомни за пролетта - ежегодното преминаване към лятно часово време, което тази година ще бъде въведено в 03.00 часа на 26-и март (неделя), когато ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред", коментира физикът. 

Той допълни, че датите на равноденствията и слънцестоенетата са едни и същи за целия свят. По думите му има обаче места по света, където сезоните не изглеждат така, както при нас. 

"Например в субекваториалните, в субтропичните и в тропичните климатични пояси северно от екватора, от април до септември трае т. нар. дъждовен сезон. За едноименните климатични пояси, но южно от екватора, по същото време трае сухият сезон, т.е. тук също имаме обратимост, която е причина за миграцията на много животни в саваната. Да не забравяме, че долитащите от юг прелетни птици са типичен предвестник на пролетта и за нашите географски ширини", каза още Маркишки.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).