Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Пеканов: Злоупотребите с евросредства компрометират институциите
Автор: Екип Burgas24.bg 14:56 / 21.03.2023Коментари (0)501
© БГНЕС
Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията "Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

По думите на Пеканов корупцията, особено по високите етажи на властта, може да оказва влияние на политиките на държавно ниво и оттам на икономическия растеж. Той добави, че корупцията компрометира институциите и тя корозира обществото.

За да може да се подобрят условията в България, държавата, бизнесът и гражданското общество трябва да се обединят, според Пеканов. Вицепремиерът отчете, че в Плана за възстановяване и устойчивост са включени антикорупционни мерки, като подобряване отчетността на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, както и в областта на обществените поръчки.

Атанас Пеканов посочи, че мерките, залегнали в плана за възстановяване, едва ли ще решат проблемите, но ще дадат ясна посока и сигнал за това, че държавата противостои и се бори с корупцията, че подобрява съдебната система.

Пред БТА вицепремиерът Атанас Пеканов коментира, че отговорност на министерствата е да подават сигнали до Европейската прокуратура, когато имат сигнали за злоупотреби с евросредства.

Попитан къде е най-големият проблем, що се отнася до корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че "има много неща, които да се поправят по отношение на законите в България, за да можем по-ясно да идентифицираме там, където има проблем, как се разходват средствата и да може да си върши работата цялата съдебната система“.

На въпрос дали промяната на законодателството или прилагането на сегашното е водещо в борбата с корупцията, свързана с евросредства, Пеканов заяви, че по отношение законодателството "има ясно идентифицирани неща, които Европейската комисия ни казва от много години“.

"Ние сме направили предложение сега за подобряване процедурите за обществени поръчки така, че да няма инхаус процедури, да бъде всичко по-прозрачно, да се разбира кога има такива процедури, кога могат да кандидатстват различните кандидати“, заяви Пеканов.

Той отбеляза и критиките по отношение "нуждата да се въведе механизъм за главния прокурор, нуждата от антикорупционна комисия. Крайно време е те да бъдат адресирани, топката ще е в парламента да гласува законите, те са разработени от министър Зарков, отговарят на критериите на ЕС, така че е крайно време да ги приемем“.

В отговор на въпрос за това какъв е крайният срок за приемане на законодателните промени от Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим следващото плащане, вицепремиерът Атанас Пеканов каза "Възможно най-бързо това трябва да се случи“. Той обясни, че следващото искане за плащане може да бъде направено, когато България приеме оставащите закони по второто плащане. Пеканов припомни, че остават около 12 закона, които предвиждат 17 промени в различни нормативни актове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: