Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Пеканов влезе в магазини в Загреб, за да покаже какво ще стане с цените, когато влезем в Еврозоната
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 27.09.2022Коментари (0)811
©
Първата стъпка от нашата визита беше да видим как върви процесът в Загреб. Той върви нормално и успешно. Видяхме в търговските обекти един от най-важните механизми, а именно двойното показване на цените - в куна и евро, както и колко струва един килограм или литър от дадена стока. Това се прави, за да могат гражданите да бъдат добре информирани как ще вървят цените при преминаването в евро", заяви Пеканов по време на посещението си в хърватската столица, предава БТА. 

От 5 септември в Хърватия, която ще приеме единната валута на 1 януари догодина, цените са показани както в местната валута - куна, така и в евро.

"Това (двойното показване - бел. р.) започна на 5 септември. Това се случва с всички страни, приемащи еврото - четири или пет месеца преди датата на преминаване започват да показват цените в двете валути, след което в период от една година във всички търговски обекти това продължава да е факт. В Хърватия в рамите на две седмици след въвеждане на еврото ще могат да се използват и двете валути", допълни вицепремиерът.

Пеканов посочи още, че в Хърватия гражданите ще могат да разменят старата си валута куна в търговските банки за евро в рамките на следващите шест месеца.

В България, съгласно приетия от последното редовно правителство план, се предвижда да може да се пазарува в двете валути в рамките на един месец, уточни Пеканов.

По време на обиколката си из Загреб вицепремиерът имаше възможност и да разговаря с граждани относно техните очаквания за въвеждане на еврото.

"Това беше много важна част за нас. Спряхме и съвсем открито попитахме гражданите какво мислят и те ни казаха, че това е супер и е част от европейската интеграция на страната и тези стъпки са важни, за да са по-близо до Европа. Казаха още, че преминаването към еврото ще помогне на туризма, както и че не виждат кой знае какви притеснения от преминаването към еврото", посочи Пеканов.

Той коментира и това дали е възможно еврото да доведе до допълнително повишаване на инфлацията, като по думите му повишаването на цените е огромен проблем в цяла Европа в момента. 

"Всички европейски страни срещат трудности. Има различни икономически мерки за адресиране на проблема. Ние утре ще разговаряме именно по този повод с представители на финансовото министерство на Хърватия по този въпрос. Това е процес (инфлацията - бел. р.), който е факт в ЕС и преминаването към еврото едва ли е повлияло кой знае колко на основния инфлационен процес", отбеляза заместник министър-председателят по управление на европейските средства.

Пеканов коментира също ситуацията с приемането на единната валута у нас.

"Именно тези технически въпроси трябва да се изчистят сега, за да може, тогава когато в бъдеще, през следваща година, редовен, демократично избран кабинет вземе решението за присъединяване на страната ни към еврозоната, тези въпроси да бъдат изчистени - колко време ще има двойно показване на цените, как ще се случва информационната кампания, как гражданите ще разберат за всички тези процеси, и тези, които не си служат с традиционните медии, или по-възрастните граждани", посочи вицепремиерът. 

Пеканов изтъкна, че именно това е и целта на визитата - да почерпим от опита на Хърватия, и за това ще бъдат проведени разговори с представители на централната банка на страната, както и във финансовото министерство.



Още по темата: общо новини по темата: 350
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: