Атанас Славов: Ако конституционните промени се провалят, нямам повече място като министър

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:24 / 01.10.2023
782
Прокуратурата и в предложения модел остава в съдебната власт. Главният прокурор дори е предвидено да председателства прокурорския съвет, както е в момента. Тезите, че по някакъв начин се притиска прокуратурата, просто не са верни. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в bTV предстоящите промени в основния закон.

"Има сериозна заявка за промени в Конституцията, не мисля, че политическите партии ще ги провалят", коментира Славов. 

"Аз поех поста с основна цел конституционните промени и казах, че ако това се провали, нямам място на този пост. Спомням си, когато Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър. Мислех си, че много надежди ще останат излъгани и в същото време се възхитих на достойнството му", каза той.

"Мисля, че ГЕРБ и ДПС ясно са осъзнали своя интерес за това този път конституционните промени да се случат по правилния начин, коментира Славов. Той обясни, че не се изненадва от прочуването, че 65% от хората у нас не са чели Конституцията, но подчерта, че въпреки това гражданите много добре разбират какво означава разделението на властите. Конституцията ясно предвижда, че главният прокурор ще има роля във Върховната прокуратура за разлика от сегашния модел, когато е главата на пирамидата", смята Славов.

"В проекта, който ДБ и ПП готвихме през летните месеци, правомощието на президента да назначава тримата висши ръководители, бе останало, но в парламента са постигна съгласие за друг модел, където няма отношение. За да няма спор дали се отнемат правомощия на държавния глава, е възможен дебат, но и промени между двете четения. Държавният глава е пряко заинтересован от този процес. Той още преди 3 г. даде заявка да внесе свои промени, чухме, че има готов проект, но той така и не беше внесен. Той може да внесе поправки", допълни министърът на правосъдието.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1290):
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
05.04.2024 Извънредно: Живко Коцев оттегля оставката си!
05.04.2024 Последен парламентарен контрол за министрите от кабинета "Денков"
Още новини от Национални новини:
Експерт с добра новина за цената на тока
Задържаха хиляди фалшиви покемони и Супер Марио на Ферибот Оряхов...
Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в ...
Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлоду...
Синоптик каза какво ще е времето през уикенда
Очакваме много полски туристи това лято


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).