Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Зафиров: Изненадани сме, че служебният кабинет не иска да внесе бюджет за 2023 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 10:19 / 26.10.2022Коментари (0)422
© БСП
"Изслушването  на финансовия министър беше по искане на "БСП за България“. С изненада научаваме, че служебното правителство няма намерение да внася бюджет на държавата, въпреки че са разработени 2 варианта, а това е 3-ти. И съответно е най-неприемлив за нас. Защото това означава, че държавата ще продължи да работи по бюджета за 22-ра година, който макар да е добър и в голяма степен реализиран – все пак не отговаря на реалностите в момента с оглед на инфлацията. Приемането на един такъв подход би означавало, че част от социалните плащания няма да могат да бъдат индексирани. А това означава по-малко пари за младите семейства, пенсионерите – тъй като се предвижда индексация само по швейцарското правило.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител Атанас Зафиров в ефира в ефира на Euronews.

Зафиров бе категоричен, че БСП ще държи в новия бюджет на страната да намерят място всички предложения на левицата, но най-вече ще се настоява за мерките в социалната област. "Може би ще се наложи някоя от парламентарните групи, а защо не и БСП – да внесем вариант за бюджет. Ние сме за варианта с по-високия бюджетен дефицит, който би позволил държавата да изпълни социалните си функции, както и да продължи подкрепата за бизнеса и българската икономика“, добави социалистът по отношение на новия бюджет, след като е станало ясно, че е възможно от служебния кабинет да не внесат такъв.

"Настоящото ниво на минималната работна заплата е неприемливо за нас. Смятаме, че тя трябва да бъде увеличена с оглед на инфлационните процеси в страната. Днес и в пленарна зала направиха един анализ за състоянието на дефицитите в европейските икономики и се вижда, че те са сходни, почти никоя от тях не отговаря на изискването за 3-те процента. Има различни формулировки за термина енергийна бедност. Най-общото е това, когато човек си плати разходите за енергоносителите – след това попада под официалната линия на бедността. И българските граждани, които попадат под тази линия на бедност да получат съответните компенсации“, коментира той за част от мерките и предложенията на левицата в социалната сфера.

Зафиров обяви, че от БСП ще инициират изслушване на ръководството на БНБ. "Защото има 1 доклад, който сякаш остана скрит за обществеността, за да сме наясно каква е реалната готовност на България за влизане в Еврозоната. Защото ние от БСП продължаваме да твърдим, че това трябва да стане, когато имаме готовност и един такъв ход няма да удари по българската икономика и по джоба на хората. Категорично ще продължим да настояваме в следващия бюджет да бъде засилен социалния вектор“, допълни зам.-председателят на БСП.

"Ние гласувахме повече от 10 пъти за председател на Народното събрание. За нас безспорно най-добрия кандидат беше Кристиан Вигенин. Но за съжаление това наше предложение не срещна необходимата подкрепа, така че постъпихме държавнически. Защото бяхме влезли в хипотезата за безкраен първи работен ден на НС и имахме сериозни притеснения временния председател Вежди Рашидов да не удари звънеца, защото тогава изпадахме в тотална конституционна криза и невъзможност НС да продължи да функционира. Нашата позиция бе категорична, че г-н Рашидов го избираме не като народен представител от ГЕРБ, а като най-възрастния народен представител в това Народно събрание и поради видимата невъзможност на политическите партии да изберат консенсусен председател“, заяви Зафиров по отношение на създалата се криза около избора за председател на Народното събрание.

Социалистът изтъкна, че близо 600 хиляди български граждани не са упражнили легитимното си право на вот поради липсата на възможност да се гласува с хартиена бюлетина. Ако трябва да бъдем и максимално честни – сигналите за възможна манипулация на машините зачестиха, трябва да се съобразим и с това. Ние от БСП загубихме повече от 150 хиляди гласа, голяма част от нашите избиратели просто не пожелаха да гласуват с машини. Но основният ни аргумент тук е да бъде дадена възможност на всички хора да имат право на избор“, добави той.



Още по темата: общо новини по темата: 733
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
30.12.2023 »
предишна страница [ 1/123 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: