Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Австрийски пенсионери подпомагат децата от НУФИ "Филип Кутев" в Котел
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 24.09.2014Коментари (0)1525
"Изкуството и културата много бързо обединяват хората", каза Томас Щьолц - съветник в посолството на Република Австрия в България, след вълнуващото изпълнение на учениците от Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел.

"Чрез тези прекрасни деца ние успяхме да съпреживеем цялата палитра, която се съдържа във фолклора ви: от музиката - до танца. Ако има хора, които се съмняват в динамиката и бъдещето на Обединена Европа, нека да дойдат тук да видят тези невероятни изпълнения! Защото изкуството не се учи! Ние видяхме, как то извира от сърцата на танцьорите и този синхрон се прехвърля към живота и ни насърчава", допълни той.

Австрийският дипломат беше в Котел заедно с Ана Блатник - председател на Федералния съвет на Република Австрия, Алис Алш-Харант от дирекция "Международни отношения" на австрийския парламент, Герлинде Цеетнер - директор на туроператора "Сениорен райзен", Калин Сутев - управител на Destination Touristic Services - българският партньор на австрийската фирма и Mариела Байкова - зам.-кмет на община Котел, предаде репортер на Burgas24.bg.

Групата посети учениците от известното котелско училище, за да приеме благодарностите на неговите възпитаници, които чрез дарения от австрийски пенсионери, летуващи в нашето Черноморие - имат вече обновени и оборудвани 35 стаи от общежитието си.

Ана Блатник и Алис Алш-Харант развълнувани изказаха възхищението си от таланта на учениците и радостта си, че могат заедно с тях да съпреживеят красотата на изкуството.

"Радваме се, че сме тук" - казаха те на български език, сигурни че връзката им с тези деца ще продължи във времето.

12 000 възрастни австрийци, които вече втора пролет почиват в Слънчев бряг по договор с австрийския Съюза на пенсионерите, се превърнаха в основните спомоществователи на училището. Събраните средства надхвърлиха 100 000 евро. През пролетта те дариха и духови музикални инструменти, което накара ръководството на музикалното училище да създаде и обучи духов оркестър в НУФИ "Филип Кутев".

Създадените през 2013 година приятелски отношения между австрийски пенсионери и учениците от музикалното училище в Котел навлязоха в нова фаза. Към дарените 90 хил. лева от туристите на Съюза на австрийските пенсионери, гостували в Слънчев бряг по програмата на "Сениорен Райзен" през миналата година, се прибавиха още 70 хиляди.

Благотворителната кампания за набиране на средства стартира след като Съюзът на австрийските пенсионери избра Слънчев бряг за място на "Пролетните срещи" на своите членове през 2013 г. и 2014 г. И в двете години австрийските туристи пребиваваха тук през месец април. Програмата им включваше и посещение на музикалното училище в Котел. Трогнати и възхитени от таланта на учениците, още първите австрийски групи решиха с лични средства да подпомогнат финансово училището, като се ангажират с ремонта на общежитието му. Към уникалната инициатива се присъединиха "ДТС -Турист Сървисиз" ООД и Димитър Караненов, собственик на хотелите "Флора Парк" и "Приморец" и прибавиха още 20 хил.лв. Управителят на Destination Touristic Services Калин Сутев осигури подкрепа и от к.к. Албена, където австрийски пенсионери са гостували преди години.

Ремонтните дейности започнаха веднага, а с тях пряко се е ангажирал лично Калин Сутев. Още през миналата година, с първото дарение бяха обновени първите 15 стаи в общежитието. Туристите, гостували в Слънчев бряг през тази година решиха да продължат започнатото. С тяхна помощ общежитието е напълно обновено.

Днес условията за живот на учениците в музикалното училище са различни от тези, които видяха австрийските гости преди две години. Стаите вече отговарят на потребностите на своите обитатели. Те са изцяло реновирани, боядисани, с нови подови настилки и ново обзавеждане. Обновени са 15-те мокри помещения, които са с нови плочки, душове и тоалетни. На училището са предоставени и използвани, но добре запазени мебели.

"Австрийците изпълниха повече от това, което обещаха. За нас това дарение е значително не само като стойност. То е ценно, защото съдържа в себе си символиката на най-красивото, което свързва и обединява хората. Чрез нашите ученици възрастните хора обикнаха българската музика, обикнаха България! Такъв щедър жест не е бил отправян към нас от създаването на училището! И мога само за пореден път да изкажа дълбоката си благодарност!", каза директорът на училището Мария Градишлиева.

Специалната табелка, поставена на входа на училището е знак на благодарност и увековечава създаденото ползотворно приятелство.

Австрийското посолство и за в бъдеще ще проявява внимание към НУФИ "Филип Кутев" и ще подкрепя развитието на неговите ученици. Възникналото приятелство между двата народа и неговото проявление в бъдеще ще бъде тема на разговор и при посещението на президента на Република Австрия Хайнц Фишер у нас. Той ще бъде начело на бизнес делегация, която ще пристигне в София на 30 октомври.
И тази година в Австрия ще бъде отделено специално внимание на темата НУФИ "Филип Кутев". Австрийските граждани ще бъдат информирани за развитие на двустранните връзки както чрез Съюза на австрийските пенсионери (PVÖ), така и чрез страниците на списание "Нашата Генерация" (UG).









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: