Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Азербайджан с интерес към разширяването на газовото хранилище "Чирен“
Автор: Екип Burgas24.bg 10:34 / 30.09.2016Коментари (0)761
©
На среща на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков с представители на азербайджанската СОКАР, държавната компания заяви интерес към разширяването на подземното газово хранилище "Чирен". В момента обемът на съоръжението е 550 млн. куб. метра. След реализиране на плановете за разширяване ще достигне 1 млрд. куб. метра. Разширяването на ПГХ "Чирен" е важна предпоставка за реализацията на проекта за изграждане на газов хъб "Балкан", в който азербайджанската страна разглежда възможностите за участие.

"Българското правителство работи ускорено за осигуряване диверсификацията на доставките за България и региона чрез изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни", каза заместник-министър Станков. По неговите думи от ключово значение за енергийната сигурност на страната са интерконекторите Гърция-България и Турция-България. "Двата проекта, подкрепени с развитата българска национална газопреносна система, ще осигурят достъпа до Южния газов коридор, не само за България, а и за страните от Югоизточна и Централна Европа", подчерта той. Интерконекторът Гърция-България е прект с национално значение и е включен в списъка със седемте приоритетни проекти в инициативата на ЕК за Газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа.

Заместник-министър Станков запозна участниците в срещата с развитието на проекта и припомни, че през декември миналата година бе прието окончателното инвестиционно решение за реализацията му. "При подписването на окончателното инвестиционно решение заложихме опция капацитетът на интерконектора с Гърция да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. при икономически интерес от страна на компаниите", подчерта енергийният заместник-министър. От своя страна държавната компания СОКАР препотвърди резервирания капацитет в размер на 50 млн. куб. метра в рамките на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България. Азербайджанската страна в лицето на СОКАР заяви интерес за резервиране на най-малко същия капацитет и през втората фаза, която се провежда в момента.

Заместник-министър Станков подчерта, че с приемането на окончателното инвестиционно решение по проекта, българската страна е изпълнила едно от ключовите предварителни условия за изпълнение на Договора за доставка на природен газ, подписан между Булгаргаз ЕАД и SOCAR. "По този начин превърнахме доставките на природен газ от Азербайджан за България в необратим процес", категоричен бе Станков. Съгласно подписания стратегически документ, от 2020 г. България ще получава природен газ от находището Шах Дениз 2 в обем от 1 млрд. куб. метра годишно. В рамките на проведената среща заметник-министър Станков и представителите на СОКАР се договориха за разглеждане на възможностите за увеличаване на обемите на природен газ за България и от други находища в Азербайджан. Това предстои да бъде разгледано детайлно в рамките на създадената Съвместна газова и нефтена работна група между българската страна в лицето на МЕ и БЕХ и СОКАР от азербайджанска страна.

По-рано в рамките на работното посещение Жечо Станков се срещна с азербайджанските си колеги заместник-министрите на енергетиката Сюлейман Савадов и Балаш Абасов.

"Използвам възможността още веднъж да заявя подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор-като четвърти коридор за пренос на природен газ към ЕС", каза заместник-министър Станков. По неговите думи ключова роля за изграждането му има Азербайджан. Жечо Станков подчерта, че България е единствената страна-членка на ЕС, която чрез Министерството на енергетиката, предоставя институционална си подкрепата пред ЕК за безвъзмездно финансиране на дейности по проектирането на TANAP. Тримата заместник-министри обсъдиха ключовите съвместни проекти в енергийния сектор и заявиха категорична позиция за развитието на тясно сътрудничество между двете страни. По думите на азерския заместник-министър Балаш Абасов България има възможност за бъде "прозорецът" на Азербайджан към Европа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: