Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БЛС: Фармацевтичният съюз всява паника и се възползва от монополното си положение
Автор: Екип Burgas24.bg 14:44 / 28.03.2023Коментари (0)478
©
Българският лекарски съюз също се включи в скандала между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК относно медикаментите и договора за тях. От БЛС разпространиха своя позиция за ситуацията.

Ето какво заявяват от лекарската организация:

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. За пореден път сме свидетели как БФС всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК.

Във връзка с твърдението от страна на БФС, че "част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят“, искаме ясно да заявим:

Въпросът за т.нар. желание на пациента, се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. В последствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес.

През последните седмици журналистически разследвания разкриха недобри практики у нас, свързани с отпускането на верифицирани или не верифицирани медикаменти, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа.

БЛС категорично подкрепя усилията и на МЗ и на НЗОК за прекратяване на тези недобри практики. Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Задължително е въвеждането на контрол по отпускане и заплащане на лекарствените продукти, чрез подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС. Така ще се гарантира проследимостта при отпускането на лекарства до конкретния пациент и ще се  предотвратят евентуални злоупотреби.

Фармацевтичните услуги са едни от малкото прехвърлени изцяло в частния сектор. БЛС пита:  не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: