БНБ: Лихвите достигат рекордни нива

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:54 / 31.01.2023
576
Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към монетарните условия в страната, пише в тримесечното издание на БНБ "Макроикономическа прогноза", което представя представя годишни прогнози за основни показатели за България през текущата и следващите две години.

Предприетите от ЕЦБ повишения на основните лихвени проценти в еврозоната през втората половина на 2022 г. се отразиха в съществено покачване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България в края на миналата година, припомнят от централната банка.

Същевременно в условията на значителна ликвидност в банковата система е отчетено сравнително слабо повишение на лихвените проценти по депозитите и кредитите в страната.

"Въз основа на пазарните очаквания за по-нататъшно затягане на паричните условия в еврозоната очакваме започналата тенденция към покачване на лихвените проценти по кредитите и депозитите да се засили и те да достигнат най-високите си стойности в края на 2023г. и в началото на 2024г., след което да се стабилизират на достигнатите нива", предвижда икономическата прогноза на БНБ.

В съответствие с очакваното повишение на лихвените проценти по кредитите през прогнозния период предвиждаме растежът на кредита както за домакинствата, така и за нефинансовите предприятия да се забави спрямо сравнително високите темпове, наблюдавани през 2022г.

За по-ниското нарастване на кредита за частния сектор през 2023  г. влияние ще оказват и прогнозираното отслабване на инфлационния натиск, както и забавянето на растежа на частното потребление и слабата инвестиционна активност на фирмите, която не е свързана със съфинансиране и грантове по НПВУ.

Потенциален ограничаващ ефект върху кредитната активност от страна на предлагането се очаква да имат и обявените от БНБ повишения на антицикличния капиталов буфер до 1.5%, в сила от 1  януари 2023  г., и до 2.0%, в сила от 1  октомври 2023 г.

Прогнозираното повишение на лихвените проценти по депозитите и продължаващото нарастване на реалния разполагаем доход на домакинствата ще допринасят за запазване на сравнително висок темп на растеж на депозитите на неправителствения сектор в банковата система през прогнозния период, отчитат от БНБ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас
Интензивен трафик и по пътя София - Варна
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...
Как да ядем правилно стриди?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).