Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БНБ със сериозно предупреждение за кредитите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 28.10.2022Коментари (1)330
©
Българска народна банка предупреди за риск част от кредитополучателите да не могат да си плащат заемите.

"Рязкото нарастване на цените на енергоносителите, евентуално отсъствие на регулярност в техните доставки, влошаване на икономическите нагласи и потенциални индиректни ефекти от забавянето на икономическата активност в основни търговски партньори на България могат да повлияят върху състоянието на реалната икономика и да засегнат способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията, посочват от БНБ в тримесечното издание "Банките в България“.

"Наред с това, ясно очертаната тенденция към глобална промяна на лихвения цикъл може да намери отражение върху финансовото състояние на кредитополучателите посредством увеличението на разходите за обслужване на кредитните задължения“, допълват от банката..

 

Засега обемът на необслужваните експозиции продължава да следва низходяща тенденция, което се дължи на отписвания и продажби на кредити. Същевременно делът на кредитите във фаза 2 по Международния счетоводен стандарт за финансово отчитане (МСФО) 9 показва повишено ниво на кредитен риск.

"Макар в непосредствен план високата кредитна активност да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, бързите темпове на растеж на кредитите създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта“, посочват още от БНБ. Според експертите при влошаване на икономическите условия или рязко повишение на лихвените проценти по кредитите способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки.

Наличието на солидна капиталова позиция е ключов фактор за поддържане на устойчивостта на банковия сектор при нарастване на необслужваните кредити и обезценките. Текущите равнища на капиталовите съотношения са значително над минималните регулаторни изисквания и изискванията за капиталови буфери, категорични са от националната банка. 

Общият дял на необслужваните кредити в кредитния портфейл в края на юни възлиза  на 5.8% (при 6.1% в края на март). Сред предпоставките, допринесли за понижението на дела на необслужваните кредити през тримесечието, бяха операциите по отписвания и продажби на кредити.

Към 30 юни 2022 г. печалбата на банковата система възлиза на 1 млрд. лв., с 357 млн. лв. (54.2%) повече спрямо реализираната през първата половина на 2021 г. Спрямо 30 юни 2021 г. общият нетен оперативен доход на банковата система се повишава с 374 млн. лв. (17.1%) и в края на юни 2022 г. достигна 2.6 млрд. лв.

Увеличение се наблюдава при всички негови компоненти, главно при нетния доход от такси и комисиони и нетния лихвен доход. Нетният доход от такси и комисиони се увеличава  със 126 млн. лв. (21.9%) спрямо първото шестмесечие на 2021 г. до 700 млн. лв. в края на юни 2022 г., а делът му в нетния оперативен доход достига 27.4%








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В днешно време хората теглят кредити за да ги изплащат, тоест взимам кредит да си купя телефон, да ходя на казино и да ходя по барове и заведения и после ревем що всичко е скъпо и не можем да си плащаме вноските. Това е несериозно който не може да мисли после става тъжно за него. Има такива дето живеят само на бързи кредити от мързел да работят имам кредит от всички институции в бг и вече им е трудно да погасяват един кредит с друг защото са завлачили всички и никой не им отпуска вече пари. Като цяло мързелив народ сме, не искаме да правим нищо но изискваме да ни плащат по няколко хиляди и само да смучем държавата с болнични и глупости само и само за да не работим и после пак сме недоволни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: