БСП са готови да излязат от коалицията, ако България изпрати военна помощ за Украйна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (15)
20:35 / 11.04.2022
1277
БСП са готови да излязат от коалицията, ако България изпрати военна помощ за Украйна. От левицата заплашиха, че е възможно да се стигне и до предсрочни избори.

Румен Гечев от БСП беше категоричен пред Нова, че ако народните представители решат да изпратят военно снаряжение, партията ще излезе от управлението, а страната ни отново отива на предсрочни избори. Коалициионните партньори решиха да запазят мълчание и отказаха да коментират думите на БСП.

"Съвсем ясно беше казано от г-жа Корнелия Нинова – ако има решение на парламента, тя няма да подпише. Т.е. ако той вземе такова неразумно решение и вкара България в една такава месомелачка между два братски народа, ние няма да участваме и ще напуснем коалицията, т.е. това ще бъде решение да отидем на избори", заяви Гечев.

Според социалистите, освен разпад в коалиционните отношения, изпращането на военна помощ за Украйна ще има и сериозни икономически последици. Някои експерти смятат, че страната ни заема фалшив неутралитет, заради нерешени вътрешно партийни конфликти.

"Има една партия в коалицията, която Категорично не е съгласна. Но не може реномето на държавата да става заложник на партийния комфорт на една партия в коалиция", коментира ген. Съби Събев, който е бивш представител на България в НАТО.

Той е убеден, че страната ни има с какво да помогне на Украйна, без да става участник в конфликта. "Нима тези страни, които досега са оказали военна помощ, вече да са влезнали в конфликт? Русия да ги е атакувала? Ние имаме стрелкови оръжия, боеприпаси, снаряди", посочи той.

Военният експерт Димитър Ставрев също смята, че имаме достатъчно снаряжение. Той не е убеден обаче дали е добро решение България да се меси в конфликта. "Конфликтът е само на 500 км от България. Мисля, че не е добре човек да се бута там, където скърца вратата", каза Ставрев.

Според Ставрев, ако все пак депутатите вземат решение за подкрепа, то е излишно да се пращат ракети С-300. "Днес стана ясно, че Словакия е изпратила своите C-300 и те вече са унищожен, съдбата ще е същата, ако го направим", заяви той.

Към момента единствено България и Унгария са сред малкото страни-членки на НАТО, които не са изпратили военна помощ на Украйна.

Виж коментарите (15)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).