Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БСП внася нов Закон за доброволчеството
Автор: Алена Соколчева 13:01 / 08.02.2024Коментари (0)366
© Burgas24.bg
БСП внася в парламента нов Закон за доброволчеството. Текстовете са подготвени от Младежкото обединение на партията с помощта на зам.-председателят на НС и депутат от левицата Кристиан Вигенин, предаде репортер на "Фокус".

На брифинг в парламента от БСП обясниха, че са отметнали много работа - проучили са практиката по света, провели да обществени дискусии, консултирали са се с всички заинтересувани. И смятат, че са подготвили добър законопроект, за който ще търсят подкрепа от всички парламентарни сили.

Вигенин поздрави младежите, че през последните месеци са работили упорито да довършат идея, която циркулира години наред. По думите му БСП е работила по тази тема още докато е била в управлението през 2022 г., но законопроектът така и не бил завършен и внесен. "За разлика от досега, когато законопроекти бяха внасяни с чисто пиар ефект около Деня за добороволчеството, сега след месеци сериозно проучване и разговори с организации и институции смятам, че внасяме добре разбработен законопроект, изчистен, в който са регламентирани основните въпроси, свързани с доброволчеството. Надяваме се бързо да бъде приет, в него няма нищо партийно, надявам се да бъде приет от всички политически сили", каза народният представител.

Лидерът на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков изтъкна, че България е единствената страна в ЕС, в която такъв законопроект няма. Този законопроект се върти повече от 10 г. в публичното пространство, но реални действия и политическа воля за реализирането му липсват, съжали той. Вълков посочи, че млади социалисти участват като доброволци в различни каузи - при наводнения, в болниците при КОВИД кризата и др. А младите в БСП са част от 100-те хил. , които са добороволци в България.

Идеята на социалистите е доброволчеството да не се превръща в скрита трудова дейност, а и да бъде направено по-привлекателно.

БСП е подготвила текстове, с които дефинира дейността, кои са принципите, на базата на които тя ще се осигурява. Има определения за краткосрочна, дългосрочна доброволческа дейност, както и корпоративната, която сега не е уредена в законодателството.

Предвижда се създаването на Национален регистър на доброоволците, както и списък на лицата, които организират доброволческа дейност. Той ще се поддържа от МТСП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: