Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банките в България натрупаха рекордната печалба
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 01.02.2024Коментари (2)824
Банките в България натрупаха рекордната печалба от 3.4 млрд. лв. за изминалата 2023 г., белязана от продължаващ кредитен бум и плавно покачване на част от лихвите. Това сочат официалните резултати на Българската народна банка за изминалата година. Печалбата на финансовите институции в България е с близо 65% нагоре спрямо предходната 2022 г., която също бе рекордна в стопанската история на България.

Въпреки постоянните критики към банките заради високите такси, които налагат, статистиката показва, че основно тяхната печалба се формира от приходите от лихви. За изминалата година банките са генерирали общо нетен доход от лихви в размер на 4.8 млрд. лв., което е ръст с близо 50% или 1.6 млрд. лв. спрямо реализирания през 2022 г.

Статистиката на БНБ показва, че банките продължават да държат ниски лихвите по жилищните заеми заради високата ликвидност в системата и конкуренцията между институциите. Това от своя страна стимулира търсенето на ипотечни заеми и обемите им продължават да растат с годишни стойности от около 20% - отчасти и заради по-скъпите имоти.

За сметка на това лихвите по потребителските и бизнес заеми растат по-осезаемо. Доходността по депозитите пък расте бавно.

Към края на годината активите на банковата система надхвърлят 172 млрд. лв.

Статистиката на БНБ показва още, че банките са реализирали с около 45 млн. лв. по-високи приходи от такси и комисиони и те докосват 1.5 млрд. лв.

Разбивка по банки

По-детайлните отчети на БНБ показват още, че на първо място по активи към края на годината остава Обединена българска банка (ОББ). Тя излезе начело тази година с финализирането на сделката за Райфайзенбанк България, която оперираща за няколко месеца под бранда КБС Банк. Сделката създаде още един крупен банков играч в България и така основният дял на пазара вече се държи от три банки – ОББ, Банка ДСК и Уникредит Булбанк. Разликите по обем активи помежду им са малки, а трите банки заедно държат общо около 58% дял.

За последното тримесечие и трите банки увеличават активите си с по около 1.5 млрд. лв.

Зад топ 3 е Пощенска банка с около 20 млрд. лв. активи. Тя се обедини с бизнеса на BNP Paribas в България, след като нейната майка – гръцката Eurobank сключи сделка с френския банков гигант.

Особени промени в топ 10 на банките в България по активи няма, с изключението, че там вече влиза и tbi bank. Банката, насочена към потребителско кредитиране, вече отчита приблизително 3 млрд. лв. активи и изпреварва държавната Българска банка за развитие.

Иначе обединената ОББ е реализирала нетна печалба за изминалата година от 472 млн. лв. спрямо 152 млн. лв. за ОББ и 134 млн. лв. за КБС Банк през 2022 г.

Банка ДСК пък отчита малко над 1 млрд. лв. нетна печалба при 567 млн. лв. за 2022 г., а Уникредит Булбанк – 807 млн. лв. при 466 млн. лв. миналата година. Годишните ръстове гонят 100%, а печалбите им представляват около две трети от цялата печалба в банковата система.

И трите банки са собственост на чужди финансови институции – съответно KBC Group, OTP Bank и UniCredit и като такива компаниите майки могат и да приберат част от реализираната печалба в централите.

Българска банка за развитие отчита приблизително 35 млн. лв. печалба, което е близо до миналогодишния резултат и значително по-добре отпреди две години, когато държавната институция все още бе на загуба.

По принцип в последните две години банките реализираха по-големи печалби, а в условията на висока инфлация и по-скъпа енергия редица правителства по света се опитаха да обложат допълнително постигнатите рекордни финансови резултати пише economic. Такъв опит имаше и в България от страна на БСП, но то така и не срещна подкрепа от никого.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако не трябва да плащам он лайн! Хич не ми трябват!
Aнонимен
на 01.02.2024 г.
+1
 
 
Банките са основните виновници за балони , кризи , фалити и т.н ! Но като няма държава , така ще е ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: