Банкови такси ни правят вечни длъжници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:37 / 18.03.2021
816
Има банки, при които месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка достига 3 лева, това сочат данните на БНБ, публикувани в края на февруари. От справката става ясно, че таксата за обслужване варира от 2.20 до 3 лева на месец.  При теглене на пари в брой от собствен банкомат, таксата от 30 стотинки за една транзакция остава без промяна.

Повишение има при теглене от банкомат на чужда банка -  таксата е между 1 лев и 1.30 лева. Таксата за закриване на сметка също се е повишила с 20 % и вече е 3 лева, изчислява финансовият анализатор Иван Стойков, цитиран от "Монитор". Той съветва, когато закриваме сметка да подадем искане за закриване, защото сметката може да бъде закрита автоматично, ако в нея няма средства, но за да е сигурно, трябва да се подаде документ с изричното желание на клиента за закриване на тази сметка:

"Ако сметката не бъде автоматично закрита, дори и в нея да няма средства, месечните такси за обслужване на сметката ще останат и тогава клиентът ще излезе на червено. Понеже дължимите такси няма да могат да бъдат прихванати от сметката, ще бъдат оформени като неразрешен овърдарфт - това е кредит, който ще бъде отразен в Централния кредитен регистър."

При онлайн банкирането почти няма промяна на таксите през последните 12 месеца, показват данните на БНБ. Онлайн преводите са между два и четири пъти по-евтини от наредените с хартиена бележка в офис на банката. По този начин банките се опитват да стимулират използването на онлайн банкиране, вместо хората да се редят на опашка в банковите офиси.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).