Бензинът с нов рекорд

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (23)
08:43 / 12.03.2012
2563
Горивата поскъпнаха с 6 ст., след като в събота "Лукойл България" вдигна цените на едро с над 2%. Така поевтиняването им не изкара дори две седмици. В началото на месеца дизелът падна с 8 ст., а при бензина имаше намаление с 3-4.

С новото поскъпване цената на масовият бензин А-95 по големите вериги вече е поне 2,63 лв. за литър, което е най-високата му цена досега за България. Дизелът пък се продава за 2,68 лв. - само с 2 ст. по-малко от абсолютният ценови рекорд, който стигна през февруари.

Повишението е заради високите котировки на петрола, които се задържаха трайно около 125 долара за барел през последните две седмици. Суровината поскъпна, след като Иран спря износа си за страните от Европа. Високите цени вече предизвикват опасения, че допълнително ще намалят темпа на възстановяване на световната икономика и излизането от кризата.

Днес пък се очаква Комисията за защита на конкуренцията да обяви резултатите от проверката на пазара на горива в България. Тя започна през август миналата година в "Лукойл България", "Нафтекс Петрол", "Ромпетрол" и OMV.

Причината бяха съмнения за картел при определянето на цените на бензина и дизела и за злоупотреба с господстващо положение от "Лукойл". По всяка вероятност антимонополното ведомство ще предяви т.нар. твърдение за извършено нарушение.

Според анализа на пазара, направен миналата година от КЗК, подозренията за злоупотреба са породени от клаузи в договорите за продажба на едро. Като основен доставчик на преките си конкуренти дружеството можело да наложи схеми на отстъпки, които да доведат до нарушаване на ефективната конкуренция, гласяха подозренията на комисията.

По закон глобите са до 10% от оборота на компаниите за предходната финансова година. Според процедурата след предявяване на твърдение за нарушения фирмите имат срок, в който да се защитят и да оборят заключенията на комисията. Имат право и да бъдат изслушани.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (23)

Още по темата (507):
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата
18.04.2024 Няколко трика, с които да намалим разхода на гориво
05.04.2024 Да очакваме ли по-високи цени през лятото в бензиностанциите?
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата
22.03.2024 Експерт: Има външни причини, които да доведат до ръст в цените на горивата
11.03.2024 Цената на бензина скочи
Още новини от Национални новини:
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Даровита студенткa ще учи в Кеймбридж и има нужда от нашата подкр...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).