Безплатен преводач ще ползват студенти и докторанти със затруднения в слуха

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:47 / 17.10.2022
447
Студенти и докторанти със затруднения в чуването ще могат да ползват безплатни преводачески услуги на български жестов език, това заяви в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, Бояна Алексов, главен експерт в дирекция " Приобщаващо образование“.

Това право на слабочуващите студенти е залегнало в Закона за българския жоестов език, каза експертът, като уточни, че преводаческите услуги ще се ползват по време на обучението им. 

Специалният закон е следствие на дългогодишен труд на учени от Софийския университет, Министерството на образованието и хора от общността на слабочуващите хора.  Целта му е да се осигури равнопоставеност в обучението и комуникацията, както и правото на достъп до информация на деца и възрастни.

Разработени са и методическите указания за обучението, както и ръководства за прилагането на Закона за българския жестов език. Предвиждат се специално обучени преподаватели - както чуващи, така и такива със затруднения в чуването.

Научен екип от Софийския университет, заедно с  глухи консултанти и технически изпълнители е разработил и детски речник с 3200 лексикални единици. 

Безплатният  жестов превод ще може да се ползва на запис или на живо по време на лекциите.

Това ще улесни обучението на студентите със затруднено чуване, които напоследък стават все повече. Това ще им осигури равноправно участие в живота на обществото, категорична е Бояна Алексов. 

В следващ етап, когато се достигне готовност за въвежданетго му като учебен предмет, все повече учители със затруднено чуване може да преподават българския жестов език и неговата лексика, допълни още експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земетресение у нас
Кога в България ще преминем на 4-дневна работна седмица?
Какво да правим, ако ни излезе положителен тест за наркотици, но ...
Крум Зарков: В държавата има криза, действията на служебния кабин...
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детс...
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка: Цялата буза и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).