Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Билла", "Лидл", "Кауфланд" и "Т Маркет" с позиция относно поскъпването на храните
Автор: Екип Burgas24.bg 11:18 / 16.02.2023Коментари (14)2772
© Burgas24.bg
Сдружението за модерна търговия включва представителите на големите търговски вериги в България – "Била", "Лидл", "Кауфланд", "Фантастико", "ПроМаркет", "Т Маркет" и "Метро". Те излязоха с позиция относно твърденията, че вината за поскъпването на стоки от първа необходимост, е тяхна.

Ето цялата им позиция:

Сдружението за модерна търговия изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, с която се хвърля петно върху търговците на дребно с храни в България.

Настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската икономика не кореспондира с отговорно поведение, насочено към сдържане на инфлационния натиск. Още повече в момент на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези.


Търговците на дребно са сред големите и отговорни работодатели и данъкоплатци в страната. Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор "търговия“ не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси.

Да не забравяме отговорното поведение на сектора по време на Covid-кризата, както и след 24 февруари 2022 г., когато не допусна никакъв риск с продоволствието на българското население – именно защото към проблемите се подходи в експертен, конкретен и конструктивен диалог.

Търговията на дребно в магазини, търгуващи предимно с хранителни стоки, реализира 3,5% от всички приходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г. Добавената стойност в сектора достига 1,6 млрд. лв., което представлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в икономиката. В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. Търговията на дребно с хранителни стоки дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които осигурява конкурентни възнаграждения.

Нека не се подценява комплекса от фактори за ценообразуването – от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт. Подобни въздействия се отразяват негативно на всички, свързани с нашия сектор браншове – производители, транспортни фирми, поддържащи услуги. Напомняме, че редица икономисти предупредиха, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените.

Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги.

Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
докато пазарувате от там така ще е :) подкрепете малките търговци и обърнете гръб на веригите!
0
 
 
То и преди години имаше един плужек,който ни казваше :" ...Вервайте ми."
0
 
 
Защо 1 кг сланина в ЛЕКСИ е 14 лв а в КАУФЛАНД 6,99 а св филе в Т МАРКЕТ 8 лв . Зехтина в КАУФЛАНД 24 лв а на промоция 12 лв - ТЪРГОВЕЦ НИКОГА НЕ ПРОДАВА НА ЗАГУБА .
0
 
 
Завишените цени са от Лидъл България ЕООД или другите ЕООД. Те имат ексклузивни права и те диктуват цените в асоциациите
0
 
 
Въпрос: КОЙ Е ВИНОВЕН ЛИДЪЛ България ЕООД И КАУФЛАНД България ЕООД ИЛИ ЛИДЪЛ ГЕРМАНИЯ ИЛИ КАУФЛАНД ГЕРМАНИЯ????? КОЙ КОЙ СЕ ОПЛАКА???? ТИЯ БЪЛГАРИ СА ВИНОВНИ, НЕ НЕМЦИТЕ.
+1
 
 
Лъжливи престъпници са всички. Само един прост пример ще дам за цени в билла. Кашкавал белиса вакумиран 400 гр. в билла е 14 лв., кг е 35 лв. Във малки магазини е 9 лв, 400 гр . Билла го продава с 10 лв по скъпо килограма. Това, ако не е престъпна дейност... Но никой не ги закача
+1
 
 
Кое точно наричате вие "Настройване на широката общественост"? Хората правят снимки на едни и същи продукти във вашите вериги - тук и в Европа и ги сравняват. Тук е 2-3 пъти по-скъпо в някои случаи. А що се отнася до проблемите в българското селско стопанство - това е съвсем друга бира.
+1
 
 
Аз само искам да допълня и да припомня на хората който са го писали и мислят българския народ за лесно манипулиран за да говориш такива смешки и вицове. Справили сте се с продоволствената криза браво само да ви припомня войната и битката за олио или вие бързо забравихте знаете само как да мрънкате дано никой не пазарува от вас това ви пожелавам.
на 16.02.2023 г.
+1
 
 
Това "Сдружение за модерна търговия" колко е съобразено законово с „Правен режим на защита на конкуренцията в ЕС. Антикартелното право“?...
+1
 
 
Не знам каква им е позицията, но откакто не пазарувам от веригите спестявам повече...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: