Бизнесмен ни подготви за ново увеличение на любими неща за хапване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
16:31 / 19.03.2022
1652
Крайните цени на дребно на всички български плодове и зеленчуци, които предстои да излязат на пазара тази пролет, ще бъдат поне с 30% по-високи. Това прогнозира пловдивският агробизнесмен Красимир Кумчев. По думите му най-късно до месец ще се появят първите салати, а малко по-късно и оранжерийните краставици и домати. В началото на май вече чакаме ягоди и череши.

"Почти четири пъти са скочили препарати и торове в последната година. Като добавим цените на горивата и намалените помощи за производители, се оформя мрачна картина“, посочи той.

И даде пример с цените на амониевия нитрат (основен препарат за подхранване на всички видове насаждения - б.а.), който м. г. по това време е бил 500 лв. за тон, а в момента е 1650 лв./тон. Противопоставят се нарасналите разходи за производство с намаленото с 25% подпомагане от държавата, добави Кумчев. Според него това е причината колегите му да излизат на протести.

"Към цялата картина в земеделието, като се добави и войната в Украйна, уравнението става вече трудно за решаване от производителите“, коментира той. В животновъдството положението също не било розово. Основният разход - фуражът, също е поскъпнал няколко пъти.

"Стигне ли се до унищожаване на стада, това ще е пагубно за родното производство и българското месо, мляко, сирене рязко ще намалеят", категоричен е фермерът.

Според Кунчев изкупуването на жито за попълване на резерва е грешен ход на държавата. Много по-рационално било да се трупат запаси от препарати, торове и горива заради нарастващите цени в световен мащаб. Така щяла да се обезпечи продоволствената сигурност на страната, пише "24 часа".

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).