Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесът против сливането на почивни дни
Автор: Екип Burgas24.bg 08:59 / 04.10.2016Коментари (21)820
©
Бизнесът е против сливането на почивните дни, става ясно от писмо, изпратено до Министерския съвет от национално представителните работодателски организации (НПРО) - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

"Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г. вследствие на "дългите празници". Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведе до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни!", пише в писмото на НПРО.

"Досегашната практика на сливане на почивни дни се отразява отрицателно на производствените и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса", се казва още в позицията на работодателите.

Според тях тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив - до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място.

"Чисто икономическите и финансовите щети от създаването на изкуствени поредици от пет-шест почивни дни също са добре известни и многократно коментирани. Практиката да се "затваря" държавата за периоди от няколко дни е порочна, вредна и нанася осезаеми щети на икономиката", се посочва в писмото.

Бизнесът обръща внимание върху относително произволния характер на решенията на Министерския съвет за "сливане" на групи от празнични дни, което силно затруднява бизнес планирането и разстройва системата на разплащане в държавата.

"Наличието на два официални празнични дни в седмицата означава автоматично появата на четири дни, в които не могат да се извършват никакви банкови операции и финансови трансакции", оплакват се организациите.

Според проучване сред представителите на бизнеса, проведено в края на април 2016 г., повече от половината мениджъри категорично възразяват срещу дългите празници и отчитат ясно изразен негативен ефект върху функционирането на техния бизнес.

В писмото си НПРО отчитат, че сливането на празниците и дългите почивни дни се отразява добре на фирмите от сферата на туризма, както и на част от фирмите от транспорта и търговията, но те представляват едва около 10% от всички компании в страната. В същото време целият реален производствен сектор е ощетен.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
При тея заплати наглеят да им работим 24/7 май,дреме ми скапания бизнес колко губел!!!
+1
 
 
Ако може да бачкаш без почивка за 400 лева и накрая да не ти ги платят . Това са хората от бизнеса в България ...
-1
 
 
Пичове, тия сливания ги няма никъде на запад, а вероятно и на изток. Вярно е, че специално на запад нямат и като цяло празници, но бизнесът наистина страда от това сливане, пък и като се замислите реално е напълно безмислено.
+2
 
 
Бизнеса като се пишат европейци що не плащат 600 евро минимална и извъредни до 12 часа дневно? :)
+2
 
 
И аз съм навит да не се сливат ама срещу 3 бона месечно !
+1
 
 
Алчноста на работодателите е огромна
Aнонимен
на 04.10.2016 г.
+2
 
 
попитайте колко работодатели плащат двойно когато си на работа по време на празници. работя в обменно бюро и нито празници дават, нито отпуски, нито плащат на празници, отпуски, болнични и т.н. само знаят да искат и не плащат. в рая ли ще ги носят тези пари не знам, не им ли засядат не знам. щракат с пръсти и това е другите кучета ги яли.
+1
 
 
Робовладелците се чувстват ощетени
+1
 
 
Абсолютно правилно.....и после това отработване е напълно безсмислено
+2
 
 
Смешно е искането на така нареченият " БИЗНЕС " , когато има норма да се изпълни , а няма време се взима решение да се работи извънредно съответно и заплащането е двойно или тройно...НО ТОВА СА МЕНИДЖЪРСКИ РЕШЕНИЯ, НО ЗА ЖАЛОСТ УМСТВЕНИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ПОВЕЧЕТО ХОРА НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ ИМ СТИГА ДО ТАМ ДА НАПРАВЯТ НЯКОЯ ДРЕБНА ДАЛАВЕРКА И ДА СЕ ЗАДОВОЛЯТ С ТОВА:).... по-скоро бизнеса трябва да е против отработването на почивните дни, а не сливането им ! Дните, които се отработват са безмислени освен, ако не са на предприятия с определена норма за изпълнение, като Либхер...Ако някой от екипа на Пловдив24, чете , нека да напрвят проучване на запад в европейските държави, как се процедира с нац.празници, отработване и т.н. и след това да се пускат такива примери !Аз съм за сливане на празничните дни и да се отработват тези дни по приценка на рабодотателя ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: