Близки на починали лица имат право на държавна помощ, но при определени условия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (12)
13:48 / 29.10.2022
535
Държавното обществено осигуряване предоставя на осигурените лица възможността да получават няколко вида помощи.

1.Еднократна помощ при смърт на осигуреното лице се изплаща на съпруга/ съпругата, децата и родителите, като се разпределя поравно между тях. Размерът ѝ се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО, като за 2022 г. е 540 лв.

През годината на 19 735 лица са изплатени еднократни помощи при смърт на осигурено лице, което е увеличение с почти 70% спрямо броя им през 2020 г. Средният размер на този вид помощ е 206,42 лв. през 2021 г., при 206,59 лв. за 2020 г. ,сочат данните в годишния анализ на Държавното  обществено осигуряване.

За разлика от другите осигурителни плащания размерът на помощта не зависи от индивидуалните осигурително-правни характеристики на починалото осигурено лице (осигурителен доход и осигурителен стаж), нито от конкретните нужди на неговите близки – тя се полага независимо от размера на дохода на семейството.

За да получат помощта, имащите право на нея трябва да подадат заявление-декларация по образец съгласно приложение № 17. То се подава от всяко от лицата в териториалното поделение на НОИ по постоянния или настоящия им адрес лично или чрез упълномощено съгласно или по електронен път с КЕП или ПИК на подателя. Когато децата на починалия са малолетни или непълнолетни, документите се представят от законния им представител или техния родител/попечител.

Размерът на неполучено парично обезщетение и/или помощ се разпределя между наследниците по реда на Закона за наследството. Размерът на паричната помощ при смърт на осигуреното лице е общ за всички правоимащи лица и се разпределя поравно между тях. Съответната част от паричната помощ при смърт на осигуреното лице се изплаща на всяко от правоимащите лица.

2. Парична помощ за инвалидност поради общо заболяване (когато осигуреното лице има определена загубена работоспособност 50 и над 50 на сто), но няма необходимия осигурителен стаж за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Помощта е в размер на 60-дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване (чл. 11, ал. 3 от КСО).

Парична помощ за инвалидност поради общо заболяване, когато няма основание за отпускане на инвалидна пенсия поради недостатъчен стаж през 2021 г. е отпусната на 6 лица.

Темата разработи Pariteni.bg.

Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Днес се спазват строги обичаи
Ново земетресение в България
Днес е най-чаканият ден за българските пенсионери
Ето какво ще е времето днес 
Видите ли такъв надпис на черешите през май – лъжат ви
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).